Installation problem (Kernel 3.10.0)

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.
Post Reply
User avatar
mrupp
Posts: 28
Joined: Sat Jun 18, 2011 12:19 pm
Location: St. Gallen, Switzerland

Installation problem (Kernel 3.10.0)

Post by mrupp »

Hi there

Ever since I got my X1000, I tried to install Linux following Trevor's excellent guide "Debian_Linux_Installation_Rev2.5.1.4_X-1000.pdf". Unfortunaltely, I wasn't successful so far. First, using kernel 3.5.7, the problem was that my Radeon HD 6870 was not supported so the screen went blank. Later, the kernel 3.5.8 was released and I got a step further. But then, getting to the screen to select my county, the keyboard was unresponsive (a default AmigaOne keyboard from AmigaKit). However, with the new kernel 3.10.0 I finally got through the whole installation. According to the message at the end of the installation the boot partition is supposed to be 'sda8':
End of installation.jpg
(130.39 KiB) Downloaded 675 times
But then trying to boot using that partition (setenv -p bootargs "root=/dev/sda8") this results in some kernel panic, claiming that that partition is not found (if I get this messages right). Also, sda8 is not listed in the available partitions:
Startup_Linux.jpg
(285.83 KiB) Downloaded 675 times
I checked the partitions table in MediaToolbox and this looks OK to me:
MediaToolbox.png
(115.93 KiB) Downloaded 675 times
The kernel is located on a FAT formatted USB stick, btw., the same I used for the installation process.

What am I doing wrong? Can anybody help?

Greetings
Michael

------------------------------------------------------------------------------
Check out TAWS - The Amiga Workbench Simulation
http://www.taws.ch.tf
------------------------------------------------------------------------------
Check out TAWS - The Amiga Workbench Simulation
http://www.taws.ch

zzd10h
Posts: 546
Joined: Sun Sep 16, 2012 5:40 am
Location: France

Re: Installation problem (Kernel 3.10.0)

Post by zzd10h »

Hello,
I have had this problem a lot of times with MintPPC before to understand that I had to use a partition strictly inferior to 6 (up to /dev/sda5 works)

Maybe that somebody knows why ?

Good luck to reinstall Linux one more time :D
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE

User avatar
mechanic
Posts: 510
Joined: Sat Jun 25, 2011 9:22 pm

Re: Installation problem (Kernel 3.10.0)

Post by mechanic »

zzd10h wrote:Hello,
I have had this problem a lot of times with MintPPC before to understand that I had to use a partition strictly inferior to 6 (up to /dev/sda5 works)
Linux can have 4 primary partitions only (+swap).
If you want more partitions then #4 gets divided into logical partitions
starting with #5 (#4 disappears).

Since #8 would be a logical partition it would need 5,6,and 7 as each logical
partition is pointed to by the previous logical partition. Which is why #4
disappears as it only points to #5.

1 = Primary
2 = Primary
3 = Primary
4 = Primary or pointer to 5

That should be clear as mud. :-)

Really, the best solution is Linux on a separate drive.
A-Eon A1X1000 ATI HD6850, Creative SB1570 PCIe, RTL8139 net PCI.

User avatar
mrupp
Posts: 28
Joined: Sat Jun 18, 2011 12:19 pm
Location: St. Gallen, Switzerland

Re: Installation problem (Kernel 3.10.0)

Post by mrupp »

Alright, thanks for the advice, guys. So I'll probably just fit another harddrive, seems easier than repartitioning my whole setup.
------------------------------------------------------------------------------
Check out TAWS - The Amiga Workbench Simulation
http://www.taws.ch

Post Reply