Liinux Installation on X1000 kills hisself !

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.
User avatar
zappa2009
Posts: 230
Joined: Tue Jun 21, 2011 12:17 pm

Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zappa2009 »

Hi all.
I have a problem with Linux on my X1000.

I install Linux (mintppc11/debian) with a netinstall.iso for testung supertuxkart08.

Installation works .
After set the CFE-Variables setenv bootargs "root=/dev/sda4" and boot with boot -elf -noints -nousb -fs=fat cf0:vmlinux-3.5.7 it boots fine into mintppc11.
I must use -nousb ! oterwise i get a Kernelpanic "cannot found a rootfs on unknown0,0..."
In mintppc11 I copy the right Kernel-modules (3.5.7X1000 and 3.5.7-Kernel) to /lib/modules.
1. shutdown on the Desktop (everthing will go fine. Get a Message "its now safe to turn off" and i press the resetbutton on my x1000
2. First Boot with the 3.5.7-Kernelmodules. Also a nice and Fast boot into the Desktop.
2. shutdown same as i do for the 1.shutdown.
3. 2nd. Boot. I get a Message the Displaymanager is notright configured and will be disabled.
So i log into the system as root. When i type aptitude update a message appears "Segmentation fault" and a .so file is not found or has errors.

Whats wrong with my Linux-Installation ? Its the 3.5.7-Kernel ?
Have anybody a 3.5.7-mintppc11 installation that shutdown correctly ?
X1000 RadeonHD5450 4GB (2x2GB) DDR2-PC2-8500 Kingston HyperX 5-5-5-5-15 OS4.1.6 & Lubuntu13.04/mintppc11 with Kernel 3.8.7/3.9

zzd10h
Posts: 546
Joined: Sun Sep 16, 2012 5:40 am
Location: France

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zzd10h »

Yes,
for me, MintPPC 11 (beta 03 from october 2012) shutdowns well.

I have the message "your system is halted, you can power down your computer" or something equivalent.

I had the "cannot found rootfs..." during my first installation attempts because I used a partition number > 6... but not your case.
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE

User avatar
zappa2009
Posts: 230
Joined: Tue Jun 21, 2011 12:17 pm

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zappa2009 »

Do you use a CF inside in the X1000 to boot the Kernel ? or boot it with the FFS-Boot-Partition on the HDD.

When i boot with this -> boot -elf -noints -fs=fat cf0:vmlinux-3.5.7 ->Kernel panic cannotn fount rootfs on ..... I think the Kernel-3.5.7 mounts my CF as /dev/sda.
with -nousb i can boot.

Hm have you a link to your Beta3-Installations-CD ?
Is your Linux on the same or on a seperate HD?
X1000 RadeonHD5450 4GB (2x2GB) DDR2-PC2-8500 Kingston HyperX 5-5-5-5-15 OS4.1.6 & Lubuntu13.04/mintppc11 with Kernel 3.8.7/3.9

zzd10h
Posts: 546
Joined: Sun Sep 16, 2012 5:40 am
Location: France

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zzd10h »

Yes, I use cf inside my x1000

Here is the beta3 (including netinst that I used)
http://cdimage.debian.org/cdimage/wheez ... pc/iso-cd/

I notice that a new beta 4 is too available.

And, i just have a single HD, therefore Linux is on the same HD than AmigaOS.
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE

User avatar
zappa2009
Posts: 230
Joined: Tue Jun 21, 2011 12:17 pm

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zappa2009 »

ty i will try it with beta3. I have used beta4 bevor maybe this was the failure?.

Which Kernel do you use for install and later for booting ? The vmlinux39NH and vmlinux39 Kernel or the new vmlinux-3.5.7 Kernel ?
X1000 RadeonHD5450 4GB (2x2GB) DDR2-PC2-8500 Kingston HyperX 5-5-5-5-15 OS4.1.6 & Lubuntu13.04/mintppc11 with Kernel 3.8.7/3.9

zzd10h
Posts: 546
Joined: Sun Sep 16, 2012 5:40 am
Location: France

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zzd10h »

I have used th 3.5.7 for install and everyday use

I boot with these argument on CFE (from printenv)

bootargs = root=/dev/sda4
And the COMMAND is
boot -elf -noints -fatfs cf0:vmlinux-3.5.7

I take the opportunity, I would like to know if it's my low bandwith who make netinstall so long...

How many times spend you to make a netinstall ? Me around 2 hours !
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE

daz
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 318
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:32 pm

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by daz »

zappa2009 wrote:Do you use a CF inside in the X1000 to boot the Kernel ? or boot it with the FFS-Boot-Partition on the HDD.
The kernel will not boot at all if it is on a RDSK partitioned disk, This is a know CFE bug.
When i boot with this -> boot -elf -noints -fs=fat cf0:vmlinux-3.5.7 ->Kernel panic cannotn fount rootfs on ..... I think the Kernel-3.5.7 mounts my CF as /dev/sda.
with -nousb i can boot.
The CF card will never be sda. That will always be your main boot disk.

The kernel assigns letters in this order (or does on my machine)

SB600 Sata ports
SB600 IDE port
CF slot
USB media.

I not sure where an additional SATA card would go as I don't have one, but I would expect between the SATA and IDE.

I have no idea why you need -nousb, I never have.

Regards
Darren

User avatar
zappa2009
Posts: 230
Joined: Tue Jun 21, 2011 12:17 pm

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zappa2009 »

I try 5 CF-Cards for holding Linux-Kernels.
All will be seen bei the 3.5.7-Kernel and in the Boot-output bevor the Kernel-Panic There are Messages of sd.....Transcend....sda1 or sd.... cf 2 sd.....sda1 sda2 sda3
But my internal sata hd are not show with his 5 Partitions.

Can i debug these with a special command?
With the cfe-debug i see with putty only the cfe-messages not the Linux-boot-messages.

then I can post the Kernel-panic
X1000 RadeonHD5450 4GB (2x2GB) DDR2-PC2-8500 Kingston HyperX 5-5-5-5-15 OS4.1.6 & Lubuntu13.04/mintppc11 with Kernel 3.8.7/3.9

zzd10h
Posts: 546
Joined: Sun Sep 16, 2012 5:40 am
Location: France

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zzd10h »

Zappa2009 :
And for my curiosity
"How many times spend you to make a netinstall ? Me around 2 hours !" ?
http://apps.amistore.net/zTools
X1000 - AmigaOS 4.1.6 / 4.1 FE

User avatar
zappa2009
Posts: 230
Joined: Tue Jun 21, 2011 12:17 pm

Re: Liinux Installation on X1000 kills hisself !

Post by zappa2009 »

3h i think.

Download the wheezy-cd1
Copy serverl Kernels and amigaboot to my CF and stick it into my X1000
make some CFE Variabels with bootcommandos for cd install
boot up and copy the Kernel-modules to /lib/modules
restart and need 10 times until i found out i need the " -nousb " Parameter for booting without kernel panic
then i reboot 2 times for testing my install and in the 2,nd reboot -> My MintPPC11 are dead -> seqmentation fault

I am also try to boot the LiveUSB-Linux but i dont know witch boot args does the Stick need. ?

How can i found out witch /dev is the 1st usb-stick usbdisk0 is ?
X1000 RadeonHD5450 4GB (2x2GB) DDR2-PC2-8500 Kingston HyperX 5-5-5-5-15 OS4.1.6 & Lubuntu13.04/mintppc11 with Kernel 3.8.7/3.9

Post Reply