SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

This forum is for all AmigaOne 500, Sam440 and Sam460 specific issues.
User avatar
djrikki
Posts: 138
Joined: Fri Jun 17, 2011 10:21 pm
Location: Grimsby, Lincolnshire, UK
Contact:

SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by djrikki »

Hi,

Every since I purchased my SAM 460 back in April of last year whenever I perform a soft-reset (aka via the keyboard) when it reboots and the Workbench screen appears I often hear this high-pitch sound and then a complete freeze. This has always happened even prior to their being any sound drivers being released from Acube.

This coupled with the fact that the beta sound drivers do not work on hard-reset/or when powering-up 90% of the time either resulting in me having to warm-reboot or soft-reboot multiple times in order to get sound working.

And just to make this more clear, I have tried commenting out ;C:Soundplayer from the start-up sequence and the lock-up and high-pitch sound still occurs.

So I want to know what is going to be done about both of these outstanding issues - its been nearly a year now.

User avatar
Raziel
Posts: 927
Joined: Sat Jun 18, 2011 4:00 pm
Location: a dying planet

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by Raziel »

Have you commented out anyhting from kicklayout?

I remember getting a red guru alert when i had, for test purposes, commeted something out form kickstart
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg

User avatar
djrikki
Posts: 138
Joined: Fri Jun 17, 2011 10:21 pm
Location: Grimsby, Lincolnshire, UK
Contact:

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by djrikki »

Unlike a lot Amiga users I don't meddle stuff I shouldn't be so no.

User avatar
ChrisH
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 915
Joined: Mon Dec 20, 2010 9:09 pm
Contact:

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by ChrisH »

@djrikki
I guess the question is: Have any beta-testers been able to reproduce your problem? Nothing can be done about it until that happens.

User avatar
sinisrus
Posts: 6
Joined: Wed Jul 27, 2011 12:05 pm

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by sinisrus »

I have the same problem with my sam460 i use keyboard logitech and mouse logitech

User avatar
ChrisH
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 915
Joined: Mon Dec 20, 2010 9:09 pm
Contact:

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by ChrisH »

@sinisrus & djrikki
Does the reset crash problem happen with a *clean* install of AmigaOS4? If you have not tried (reinstalling OS4), then simply booting OS4 from it's install CD (or memory card?) should be sufficient for testing.

edit: One beta-tester tells me he does not experience any crashes with soft resets. He has a Sam460 with 2GB RAM, a RadeonHD 4650, and a PCI SATA card. What hardware do you guys have?

User avatar
sinisrus
Posts: 6
Joined: Wed Jul 27, 2011 12:05 pm

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by sinisrus »

i have sam460 with radeon4650 /2GO ram /pci sata 3512

What keyboard and mouse you have?

Spectre660
Posts: 1491
Joined: Sat Jun 18, 2011 2:16 pm
Location: Montserrat

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by Spectre660 »

Another area to look at might be their network set ups.

seventhwonder
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 210
Joined: Sat Jun 18, 2011 7:08 am

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by seventhwonder »

I don't have this problem on my Sam460.. Also using Logitech keyboard and mouse (wireless)

What happens when you type following from cli:

c:reboot fast
AmigaOS4 Beta-Tester
**AmigaOne X5000 + 8GB RAM + Asus Radeon R7 265 GDDR5**
**Tabor A1222 + 2GB RAM + Asus Radeon HD R7 265 GDDR5 **
**Sam460 + 2GB RAM + Radeon HD 7750 GDDR5 **

User avatar
Raziel
Posts: 927
Joined: Sat Jun 18, 2011 4:00 pm
Location: a dying planet

Re: SAM460: 90% of the time crashes during soft-reset

Post by Raziel »

ChrisH wrote:@sinisrus & djrikki
Does the reset crash problem happen with a *clean* install of AmigaOS4? If you have not tried (reinstalling OS4), then simply booting OS4 from it's install CD (or memory card?) should be sufficient for testing.

edit: One beta-tester tells me he does not experience any crashes with soft resets. He has a Sam460 with 2GB RAM, a RadeonHD 4650, and a PCI SATA card. What hardware do you guys have?
@djrikki

I would go with Chris' advice and either try to set up a clean partition or comment out WBStartup and user-startup and slowly add programs back to see if that changes anything.

Maybe it's as simple as a third-party program failing
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg

Post Reply