Problem with Mixer

This forum is for all AmigaOne 500, Sam440 and Sam460 specific issues.
acmn
Posts: 55
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:58 am
Location: Tampere, Finland

Problem with Mixer

Post by acmn »

My mixer doesn't work anymore, gui does not show up. But the system locks up, e.g.
"find" is not functioning. This happend after I tried to set up my Envy card, transfering
files "Envy24.audio" and "ENVY24" to drawers Devs/AHI and Devs/AudioModes.
And the system locks up even more if I use the files "Envy24HT.audio" and "ENVY24HT".
AHI still recognises the on-board sound but not the Envy card...

User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 1463
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark
Contact:

Re: Problem with Mixer

Post by nbache »

I don't know what the particular problem is, but one comment:

Envy24 and Envy24HT are two different chips, and you have to use the driver matching the chip you have on your sound card.

They are not interchangable.

Best regards,

Niels

acmn
Posts: 55
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:58 am
Location: Tampere, Finland

Re: Problem with Mixer

Post by acmn »

The mystery is that after restoring my system (taking Envy-files out of drawers
Devs/AHI and devs/AudioModes) Mixer still doesn't work. If I run it, gui doesn't
show up and the system sort of locks up by making some programs (e.g. Find)
unfunctional.
Maybe the poblem is in Mixer.prefs which looks like this:

MIXER1_35
NRCARDS_
1
BEGINPRP
DRVRNAME
6
SAM460
5
0
48622
0
48622
0
0
0
0
0
65535
ENDPROP_
ENDMIXER_

But, hey, if I delete this file, problem still remains...argh...

P.S. My card is Envy24HT. But if I use files Envy24HT.audio and ENVY24HT in AHI,
Sam does not even start properly (no AmiDock, no RAWBinfo, etc...).

Spectre660
Posts: 1494
Joined: Sat Jun 18, 2011 2:16 pm
Location: Montserrat

Re: Problem with Mixer

Post by Spectre660 »

Check your version of the Envy24HT

version Workbench:Devs/AHI/envy24ht.audio
Envy24HT.audio 5.17

acmn
Posts: 55
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:58 am
Location: Tampere, Finland

Re: Problem with Mixer

Post by acmn »

Mine is version 5.12. Where do I get the new one?

6.Workbench:> c:version Workbench:Devs/AHI_out/Envy24HT.audio
Envy24HT.audio 5.12

Spectre660
Posts: 1494
Joined: Sat Jun 18, 2011 2:16 pm
Location: Montserrat

Re: Problem with Mixer

Post by Spectre660 »

It was updated via Amiupdate since 15May 2013.
You may need to make sure that Amiupdate is working properly.
acmn wrote:Mine is version 5.12. Where do I get the new one?

6.Workbench:> c:version Workbench:Devs/AHI_out/Envy24HT.audio
Envy24HT.audio 5.12

acmn
Posts: 55
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:58 am
Location: Tampere, Finland

Re: Problem with Mixer

Post by acmn »

AmiUpdate doesn't update Envy files because they are not recognized by AHI.
It sees that there is nothing to be updated. Someone should send me those
newer files.
Will these newer files sort the Mixer problem? I doubt it.
Once again: If I run the Mixer, the gui does not show up and some programs
(e.g. Find) are made unfunctional. Mixer did work when I was using on-board sound,
but ceased to do that after I copied Envy files in their places. And removing them
didn't help...on-board sound works, Mixer doesn't...strange...

Spectre660
Posts: 1494
Joined: Sat Jun 18, 2011 2:16 pm
Location: Montserrat

Re: Problem with Mixer

Post by Spectre660 »

Something is not quite right with your system.

I just did a test with my Sam440ep-flex. which at the moment does NOT have an Envy24HT card.
I replaced the Devs:AHI/Envy24HT and the DEVS:Audiomodes/ENVY24HT files with the ones from the AmigaOS41. Update 1 Sam440 CD and rebooted.
AmiUpdate offered me an update to the Envy24HT audio sound drive.I clicked Update and version 5.17 was installed
acmn wrote:AmiUpdate doesn't update Envy files because they are not recognized by AHI.
It sees that there is nothing to be updated. Someone should send me those
newer files.
Will these newer files sort the Mixer problem? I doubt it.
Once again: If I run the Mixer, the gui does not show up and some programs
(e.g. Find) are made unfunctional. Mixer did work when I was using on-board sound,
but ceased to do that after I copied Envy files in their places. And removing them
didn't help...on-board sound works, Mixer doesn't...strange...

User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 1463
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark
Contact:

Re: Problem with Mixer

Post by nbache »

@acmn:

Of course getting system updates via AmiUpdate requires your Sam to have OS 4.1 update 6 installed.

Do you have that?

BTW, whether your drivers are recognized by AHI or not is irrelevant to the AmiUpdate process. AmiUpdate just looks at your files, probably specifically one, the *.audio file in Devs:AHI (my guess), and checks whether it is the latest version or not.

Best regards,

Niels

acmn
Posts: 55
Joined: Sat Jul 28, 2012 5:58 am
Location: Tampere, Finland

Re: Problem with Mixer

Post by acmn »

Yes, I have update 6 installed. Latest update was for the Mixer.
Mixer did work when I was using on-board sound. Works no more
after I copied Envy files to their places. Removing them didn't
help...
Just tried, AmiUpdate didn't update that Envy audio file in Devs:AHI...

5.Workbench:> c:version Devs:AHI/Envy24HT.audio
Envy24HT.audio 5.12

Post Reply