Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

A forum for AmigaOne XE and MicroA1-C specific issues.
Post Reply
satiropan
Posts: 72
Joined: Wed Jun 20, 2012 2:07 pm
Location: milano, Italia
Contact:

Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by satiropan »

hello,
my set up is:
a1g3se
radeon 9200 agp
muse 5.1 pci
usb nec pci
sii3112 pci
40gb ide hd on primary onboard ide, master
dvdrw ide on primary onboard ide, slave
secondary ide disabled in uboot
onboard usb disabled in uboot
sii3112 port 0, sata 160gb hd
sii3112 port1, sata dvdrw
uboot booting priority: first, ide dvdrw, second sata dvdrw, third sata hd, the ide hd is empty, not formatted yet
strange behaviour:
If I try to boot from an installation cd, be it aos4.0, aos4.1.0 or aos4.1.1, when I put the cd in the ide dvdrw, the boot is from the cd itself, long kicklayout loading with plenty of cd activity
if I put the cd in the sata dvdrw, the Amiga starts booting from the hd, you can read it as soon it starts loading the slb, and the kicklayout loading is pretty fast, no dvdrw led activity, cd doesn't spin. then the splash screen last a little longer and the dvdrw start spinning, reading the cd, and starts booting. in the end I get a cd boot, but it is with kicklayout and drivers from the hd, hence is not a real clean cd boot.
I have considered that maybe uboot has no time enough to recognize the sata dvdrw (infact I read on screen just the sata hd specs before the boot starts, but no sata dvdrw specs) so I have made a setenv sii3112ide_timeout 30, saveenv, to give the maximum amount of time for recognition (as adviced in the docs in ide_drivepack) but no success.
what can I do?
regards
ps, my uboot is version 1.1.4
Satiropan
PPA1200 (Poor Portable Amiga 1200): BPPC-160MB,
BVision-CGX4, HD 10GB, slim DVD R/W, Asus VW161D
display, 3COM Lan PC card, OS4.1FE
AmigaOne G3-SE 600MHz, 1GB, Radeon 9200 128DDR,
CS4281 sound card, RTL8029, SiI3114, OS 4.1.6 & OS4.1FE
http://www.oldfab.webs.com
satiropan
Posts: 72
Joined: Wed Jun 20, 2012 2:07 pm
Location: milano, Italia
Contact:

Re: Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by satiropan »

I ended up buying a sii3114, now, with hd on port 0 and dvd drive on port 2 (ports are 0, 1, 2, 3) I can thruly boot from cdrom, as dvddrive is immediately seen by uboot
this if no ide hard disk is connected. if an ide hard disk is connected, still the boot begins from the sata hard disk, then, after kickstart loading, the boot continues from the ide hard disk, no matter whether the ide is enabled or disabled in uboot prefs menu.
seems ide has priority over sata always.
regards
Satiropan
PPA1200 (Poor Portable Amiga 1200): BPPC-160MB,
BVision-CGX4, HD 10GB, slim DVD R/W, Asus VW161D
display, 3COM Lan PC card, OS4.1FE
AmigaOne G3-SE 600MHz, 1GB, Radeon 9200 128DDR,
CS4281 sound card, RTL8029, SiI3114, OS 4.1.6 & OS4.1FE
http://www.oldfab.webs.com
User avatar
Rigo
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
Posts: 349
Joined: Mon Jan 17, 2011 9:42 pm

Re: Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by Rigo »

Unfortunately, the "SE" machines are regarded as obsolete, and broken-by-design, machines, and are no longer subject to any official support. To this end, you are unlikely to see any updates specifically for this platform to workaround any hardware bugs it may have. It was never intended to be an end-user machine.

Simon
satiropan
Posts: 72
Joined: Wed Jun 20, 2012 2:07 pm
Location: milano, Italia
Contact:

Re: Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by satiropan »

Rigo wrote:Unfortunately, the "SE" machines are regarded as obsolete, and broken-by-design, machines, and are no longer subject to any official support. To this end, you are unlikely to see any updates specifically for this platform to workaround any hardware bugs it may have. It was never intended to be an end-user machine.

Simon
ok, I will keep it in safe and wait 30 years, then i will sell it and make big money :)
Satiropan
PPA1200 (Poor Portable Amiga 1200): BPPC-160MB,
BVision-CGX4, HD 10GB, slim DVD R/W, Asus VW161D
display, 3COM Lan PC card, OS4.1FE
AmigaOne G3-SE 600MHz, 1GB, Radeon 9200 128DDR,
CS4281 sound card, RTL8029, SiI3114, OS 4.1.6 & OS4.1FE
http://www.oldfab.webs.com
User avatar
ssolie
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 1010
Joined: Mon Dec 20, 2010 8:51 pm
Location: Canada
Contact:

Re: Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by ssolie »

satiropan wrote:ok, I will keep it in safe and wait 30 years, then i will sell it and make big money :)
I can't promise you any software updates for the SE.

However, we do try to provide "best effort" support for those old dev boards and there is at least one beta tester still using one.

In other words, it doesn't hurt to ask but don't expect an answer. :mrgreen:
ExecSG Team Lead
satiropan
Posts: 72
Joined: Wed Jun 20, 2012 2:07 pm
Location: milano, Italia
Contact:

Re: Amigaone g3-se, strange boot behaviour from cd

Post by satiropan »

ssolie wrote:
satiropan wrote:ok, I will keep it in safe and wait 30 years, then i will sell it and make big money :)
I can't promise you any software updates for the SE.

However, we do try to provide "best effort" support for those old dev boards and there is at least one beta tester still using one.

In other words, it doesn't hurt to ask but don't expect an answer. :mrgreen:
thanx, anyway, apart from the crippled onboard usb and the faulty onboard lan, and some issues of DSI when I use Nec 2.0 usb card, it works well.
Satiropan
PPA1200 (Poor Portable Amiga 1200): BPPC-160MB,
BVision-CGX4, HD 10GB, slim DVD R/W, Asus VW161D
display, 3COM Lan PC card, OS4.1FE
AmigaOne G3-SE 600MHz, 1GB, Radeon 9200 128DDR,
CS4281 sound card, RTL8029, SiI3114, OS 4.1.6 & OS4.1FE
http://www.oldfab.webs.com
Post Reply