Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

A forum for general AmigaOS 4.x support questions that are not platform-specific
User avatar
samo79
Posts: 555
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by samo79 »

Ok the title is a bit confusional but i don't know how to explain in better term, limited english from my side you know ..

Aniway today when i worked to a project with NotePad i found a very odd behaviour, this happen with NotePad and some text on it, well a full of text into the NotePad is better for the test

So let's explain in detail:

1 - Open a txt with NotePad (even a normal readme text, you don't need to have a bigger one)
2 - Now move the NotePad window to the extreme left side of the Workbench window, now if you have "screen edges resistance" setted to 0 (in GUI Preference --> control) you have the possibility to move a big part of that NotePad window outside the Workbench area
3 - Now try to increase the NotePad window dimention (using the gadget of the NotePad) to the right side just to fit the entire Workbench screen from left to right

Your NotePad window now should look at screen like this one:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/grabcl.png/

4 - Now try to move the NotePad window or redimention its window at the previews size

You should note atleast 2 big problems:

1 - The entire OS will slow down a lot (almost on Sam Flex)
2 - The NotePad window cannot be resized, or atleast with many problems

This test is always reproducible here (SamFlex + Update 3) and of course i don't remember what happen with Update 2 (i discover this just today) so maybe we need to retest this on old system too
xenic
Posts: 1165
Joined: Sun Jun 19, 2011 12:06 am

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by xenic »

@samo79
I have a SAM Flex 800 (running at 733) and cannot reproduce your problem. I moved notepad halfway off the left side of the screen and then resized it to fill the screen width. I can drag the window around at will and I can resize it smaller (the resize gadget has to be onscreen). I'm using 1280x1024x16 WorkBench screen with compositing turned on. Maybe your problem has something to do with screenmode or another app that's running at the same time.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
User avatar
samo79
Posts: 555
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by samo79 »

Correct, i try your resolution and it's seems better now altrough again a bit slow when you try to move the NotePad's window up/down to the screen (always when the NotePad is opened with some text and increased at full screen from left to right as explain in first post)

Problem happen with my standard resolution (1680*1050) and i think it's a bug because (not to mention the terrible slowdown) i can't resize the NotePad window at all !
User avatar
cha05e90
Posts: 89
Joined: Fri Jun 17, 2011 10:15 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by cha05e90 »

I tried that and must admit that moving and resizing the window is really jerky und jumpy - but resizing work (and moving as well). Tested on a SAM440ep (Mini, 667 MHz). But I had a lower resolution (32BIt, compositing enabled, 1280x1024).
X1000|II/G4|440ep|2000/060|2000/040|1000
User avatar
samo79
Posts: 555
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by samo79 »

Yep at 1280x1024 even if jerky still usable but with an higher resolution it's an hell !
I don't think that problem is into NotePad in general but maybe there is a bug in some Reaction class (don't know what is used in NotePad) as this doesn't happen with any MUI application :|

Aniway, plz betatester can you open a new ticket for this ?
Last edited by samo79 on Fri Oct 21, 2011 12:25 am, edited 1 time in total.
User avatar
TSK
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 220
Joined: Mon Dec 20, 2010 1:15 pm
Location: Home land of Santa C., sauna, sisu and salmiakki

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by TSK »

@samo79
Any chance you're running out of video memory ? And also running out of fast memory at the same time ?
Keep the party going !
User avatar
samo79
Posts: 555
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by samo79 »

Well i have 128 MB of video RAM (ATI Radeon 9250 128MB 64 Bit) and 1 GB of RAM so i doubt i miss the necessary video mem or RAM, but to be sure i repeat the same test again and again after an hard reset (with only NotePad opened and nothing else) ...

It's faster if i use lowest resolutions such 1024*768 or 1280*1024 but problem still the similar aniway ...
User avatar
samo79
Posts: 555
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by samo79 »

Just for fun (ehm ..) i repeat again the same test at 1680*1050 and this time i get a freeze instead ... :|
Something "broken" somewhere i think ..
User avatar
Thematic
Posts: 40
Joined: Fri Jun 17, 2011 10:33 pm
Contact:

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by Thematic »

I have a similar report to cha05e90: slow to move, enough to cause hiccup in TN local Vorbis playback, but resizing worked. 1280x1024, AmigaOne, 128 MB graphics memory.
* AmigaOneXE 750FX 512+0 MB RAM, Radeon 9200, sii3112ide, DVDRW ~ AmigaOS 4.1 Final
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
Posts: 1438
Joined: Wed Mar 09, 2011 1:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: Big bug on NotePad or in Workbench/Intuition ?

Post by tonyw »

@samo79:

Instead of using a smaller resolution, try repeating the test with a smaller number of bits, eg use 8-bit or 16-bit WB screen at the same screen size. You could also try turning off compositing on the WB screen.
cheers
tony
Post Reply