Fienix - Problem creating USB stick for X5000

AmigaOne X5000 platform specific issues related to Linux only.
tlgrooms
Posts: 25
Joined: Tue Jun 02, 2020 9:24 pm
Location: Mayflower, AR USA
Contact:

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by tlgrooms »

Downloaded the file but it is the same exact size and date of the old file. Are you sure the link is pointing to the new version? Tried it and still doing the same thing. Think it's the same image I was trying before.
User avatar
caseycullen
Posts: 400
Joined: Sat Dec 17, 2016 7:12 am
Location: Madison, WI USA
Contact:

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by caseycullen »

tlgrooms wrote: Sat Jun 20, 2020 2:24 am Downloaded the file but it is the same exact size and date of the old file. Are you sure the link is pointing to the new version? Tried it and still doing the same thing. Think it's the same image I was trying before.
The version should be 3.0-2020608 and the .tar.gz should be 2.5 GB
tlgrooms
Posts: 25
Joined: Tue Jun 02, 2020 9:24 pm
Location: Mayflower, AR USA
Contact:

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by tlgrooms »

Downloaded again and this time got the updated .img file. Wrote it with the suggested windows utility. Tried to start it up again and ran into the same thing. Everything appeared to go OK down to the following line:

Loading Device Tree to 03fe6000, end 03fffa3d ... OK

Next line is a solid blue cursor again as before.

CTRL+ALT+F1 still does nothing, screen never goes black.

I am at home tonight and do not have access to a unix/linux box so had to use the windows utility to write the image to the usb stick.
Monday when I am back at work I can try again with Fedora and dd to write the image.

screenshot attached i hope....
https://ibb.co/bKSxLPK
User avatar
xeno74
Posts: 6372
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by xeno74 »

tlgrooms wrote: Sat Jun 20, 2020 5:07 am
Loading Device Tree to 03fe6000, end 03fffa3d ... OK

Next line is a solid blue cursor again as before.
Which graphics card is installed in your X5000?

Another hint: You wrote bootarg instead of bootargs. Please try to boot it with bootargs.

Code: Select all

setenv bootargs root=LABEL=FIENIX-DISK rootdelay=5
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
tlgrooms
Posts: 25
Joined: Tue Jun 02, 2020 9:24 pm
Location: Mayflower, AR USA
Contact:

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by tlgrooms »

Instructions do not have the s on bootargs either.

Tried again with bootargs. Same result.

I am using an ATI R7-250 graphics card could this be the problem?

Will the Radeon RX-550 work with Fienix?
User avatar
xeno74
Posts: 6372
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by xeno74 »

tlgrooms wrote: Sat Jun 20, 2020 4:09 pm I am using an ATI R7-250 graphics card could this be the problem?
No, it works but without any 3D hardware acceleration.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
caseycullen
Posts: 400
Joined: Sat Dec 17, 2016 7:12 am
Location: Madison, WI USA
Contact:

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by caseycullen »

tlgrooms wrote: Sat Jun 20, 2020 4:09 pm Instructions do not have the s on bootargs either.

Tried again with bootargs. Same result.

I am using an ATI R7-250 graphics card could this be the problem?

Will the Radeon RX-550 work with Fienix?
I've corrected the instructions, thanks for pointing that out.
Also thank you for posting the pic; I didn't realize your system didn't even begin the Linux boot process. I don't think there is any reason to suspect the disk or partitions. It seems like the boot files like maybe the dtb aren't working with your system. U-Boot and the boot files really aren't my area of expertise though.
Christian do you think this might be a RAM corruption issue? Or maybe the old "mem=3500M radeon.modeset=0" (I don't remember if those are right) parameters might help?
- Casey
User avatar
xeno74
Posts: 6372
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by xeno74 »

caseycullen wrote: Mon Jun 22, 2020 6:29 pm Christian do you think this might be a RAM corruption issue? Or maybe the old "mem=3500M radeon.modeset=0" (I don't remember if those are right) parameters might help?
- Casey
It seems the graphics card won’t initialize correctly. I don’t know why. Maybe a firmware issue.

I think it is better to test an old Radeon HD graphics card like a one from the 6000, 5000, and 4000 series.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
Skateman
Posts: 552
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by Skateman »

I am using an Radeon R7-250 card without any issues... but then again it could be another brand with other firmware.
The mem=3500M option could be worth a try. There might be a PCI card in the machine thats a bit problematic with more than 3.5 GB ram.
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
User avatar
xeno74
Posts: 6372
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Fienix - Problem creating USB stick for X5000

Post by xeno74 »

tlgrooms wrote: Sat Jun 20, 2020 4:09 pm I am using an ATI R7-250 graphics card could this be the problem?
This graphics card should work. I will check the firmwares.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Post Reply