Kernel 5.6

AmigaOne X5000 platform specific issues related to Linux only.
User avatar
xeno74
Posts: 5682
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by xeno74 »

acefnq wrote:
Thu Mar 05, 2020 6:02 pm
Christian/Skateman
I self nominate for idiot of the week. I was using 5.6-alpha4 and not rc4, well it is 0330 in the morning here. All up and running, brilliant. Thanks for all your combined hard work on getting ethernet working.

ace
Hi Ace,

Your test is very interesting. It seems that the latest kernel updates solved the DPAA Ethernet issue. Many thanks for testing the RC4! It helped me very much. Could you please post the output of dmesg | grep dpaa?

Thanks,
Christian
Last edited by xeno74 on Thu Mar 05, 2020 6:50 pm, edited 1 time in total.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
Skateman
Posts: 418
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Kernel 5.6

Post by Skateman »

Great to hear that your Ethernet is also working!

Bye bye workarounds and hello onboard ethernet adapter for all OSes :-)
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

User avatar
xeno74
Posts: 5682
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by xeno74 »

Skateman wrote:
Thu Mar 05, 2020 6:47 pm
Great to hear that your Ethernet is also working!

Bye bye workarounds and hello onboard ethernet adapter for all OSes :-)
Skateman,

Could you also please post the output of dmesg | grep dpaa?

Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
Skateman
Posts: 418
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Kernel 5.6

Post by Skateman »

Here you go

skateman@X5000LNX:~$ dmesg | grep dpaa
[ 6.778569] fsl_dpaa_mac ffe4e6000.ethernet: FMan dTSEC version: 0x08240101
[ 6.784563] fsl_dpaa_mac ffe4e6000.ethernet: FMan MAC address: 00:04:a3:6b:41:7c
[ 6.790963] fsl_dpaa_mac ffe4e8000.ethernet: FMan dTSEC version: 0x08240101
[ 6.796955] fsl_dpaa_mac ffe4e8000.ethernet: FMan MAC address: 00:1e:c0:f8:31:b5
[ 6.803334] fsl_dpaa_mac ffe4e0000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e0000) failed
[ 6.812474] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e0000.ethernet failed with error -22
[ 6.818326] fsl_dpaa_mac ffe4e2000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e2000) failed
[ 6.827453] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e2000.ethernet failed with error -22
[ 6.833295] fsl_dpaa_mac ffe4e4000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e4000) failed
[ 6.846790] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e4000.ethernet failed with error -22
[ 6.857078] fsl_dpaa_mac ffe4f0000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@f0000) failed
[ 6.870739] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4f0000.ethernet failed with error -22
[ 6.883144] fsl_dpa dpaa-ethernet.0 eth0: Probed interface eth0
[ 6.894451] fsl_dpa dpaa-ethernet.1 eth1: Probed interface eth1
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

User avatar
xeno74
Posts: 5682
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by xeno74 »

Skateman,

Thank you!

I figured out that the P5040 has two FMANs. I have to configure and compile the dtb file for the X5000/40 again.

The X5000/20 has one FMAN.

X5000/40:

Code: Select all

FMAN1: 600 MHz
FMAN2: 600 MHz
Fman1: Uploading microcode version 106.1.0
Fman2: Uploading microcode version 106.1.0
Tuning PHY @ 3
Tuning PHY @ 7
FM1@DTSEC5, FM2@DTSEC5
Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

acefnq
Posts: 168
Joined: Fri Sep 09, 2011 9:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by acefnq »

OK all is not as good as it seems. Onboard eth is intermittent, works one minute and not the next. I tried everything, dhcp, static etc. Funny enough when it did work it seemed to override Network Manager where I couldn't even change any of the settings for the connection. I have reverted back to my pci card and use onboard on AOS. Until I put my pci card back in grep would produce no output for me. The working of Linux baffle me sometimes-:)

allan@Amigaone:~$ dmesg | grep dpaa
[ 6.273957] fsl_dpaa_mac ffe4e6000.ethernet: FMan dTSEC version: 0x08240101
[ 6.274627] fsl_dpaa_mac ffe4e6000.ethernet: FMan MAC address: 00:04:a3:6b:44:99
[ 6.275216] fsl_dpaa_mac ffe4e8000.ethernet: FMan dTSEC version: 0x08240101
[ 6.275865] fsl_dpaa_mac ffe4e8000.ethernet: FMan MAC address: 00:1e:c0:f8:27:51
[ 6.276440] fsl_dpaa_mac ffe4e0000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e0000) failed
[ 6.277105] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e0000.ethernet failed with error -22
[ 6.277581] fsl_dpaa_mac ffe4e2000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e2000) failed
[ 6.278241] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e2000.ethernet failed with error -22
[ 6.278718] fsl_dpaa_mac ffe4e4000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@e4000) failed
[ 6.279383] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4e4000.ethernet failed with error -22
[ 6.279856] fsl_dpaa_mac ffe4f0000.ethernet: of_get_mac_address(/soc@ffe000000/fman@400000/ethernet@f0000) failed
[ 6.280521] fsl_dpaa_mac: probe of ffe4f0000.ethernet failed with error -22
[ 6.282888] fsl_dpa dpaa-ethernet.0 eth0: Probed interface eth0
[ 6.285084] fsl_dpa dpaa-ethernet.1 eth1: Probed interface eth1
allan@Amigaone:~$


ace

User avatar
xeno74
Posts: 5682
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by xeno74 »

acefnq wrote:
Fri Mar 06, 2020 7:13 am
OK all is not as good as it seems. Onboard eth is intermittent, works one minute and not the next. I tried everything, dhcp, static etc. Funny enough when it did work it seemed to override Network Manager where I couldn't even change any of the settings for the connection. I have reverted back to my pci card and use onboard on AOS. Until I put my pci card back in grep would produce no output for me. The working of Linux baffle me sometimes-:)
Maybe the new U-Boot version solved the issue after all.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
xeno74
Posts: 5682
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.6

Post by xeno74 »

Skateman,

Could you please test the RC4-2 with the DPAA Ethernet as well?

Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
Skateman
Posts: 418
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Kernel 5.6

Post by Skateman »

xeno74 wrote:
Fri Mar 06, 2020 8:32 am
acefnq wrote:
Fri Mar 06, 2020 7:13 am
OK all is not as good as it seems. Onboard eth is intermittent, works one minute and not the next. I tried everything, dhcp, static etc. Funny enough when it did work it seemed to override Network Manager where I couldn't even change any of the settings for the connection. I have reverted back to my pci card and use onboard on AOS. Until I put my pci card back in grep would produce no output for me. The working of Linux baffle me sometimes-:)
Maybe the new U-Boot version solved the issue after all.
Just to know for sure... i have been using the X5000 RC4 with DPAA Ethernet for 1 hour 30 minutes. There has been flowing a few hundreds of megabyte through the adapter with no issues at all. Lets figure out where what goes wrong with the other users.

Image

Big picture http://www.skateman.nl/wp-content/uploa ... 115238.png
Last edited by Skateman on Sun Mar 08, 2020 10:59 am, edited 1 time in total.
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

User avatar
Skateman
Posts: 418
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Kernel 5.6

Post by Skateman »

xeno74 wrote:
Sun Mar 08, 2020 6:25 am
Skateman,

Could you please test the RC4-2 with the DPAA Ethernet as well?

Thanks,
Christian
RC4-2 Tested and broke the DPAA Ethernet functionality. The adapter does not get an IP address. Seems like link negotiation is not working. Reverted back to RC4 and posting this with a working DPAA Ethernet adapter
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world

Post Reply