Kernel 5.15

AmigaOne X5000 platform specific issues related to Linux only.
User avatar
xeno74
Posts: 7321
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.15

Post by xeno74 »

Skateman wrote: Tue Sep 07, 2021 8:42 pm Kernel 5.15 Alpha 5 up and running fine on the AmigaOne X5000

Reading and Writing to and from my NTFS Formatted SSDEXT device without problems!! GREAT!
Hi Skateman,

Thanks a lot for testing the alpha 5 and many thanks for testing NTFS! Did you mount your NTFS volume with “-t ntfs3“? The old NTFS-3G which uses the FUSE file system interface is still the default NTFS driver. You can check it with “mount | grep <your NTFS partition>“.

Cheers,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
Posts: 7321
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.15

Post by xeno74 »

Hi All,

I released the alpha6 of kernel 5.15 for the X1000 and X5000 today.

New:
Download: linux-image-5.15-alpha6-X1000_X5000.tar.gz

Screenshot of Fienix with the alpha6 of kernel 5.15 and with Void in a virtual e5500 PPC64 QEMU KVM-HV machine:

Image

Please test the kernels.

Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
Skateman
Posts: 617
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: Kernel 5.15

Post by Skateman »

Kernel 5.15 Alpha 6 up and running fine on my AmigaOne X5000

Image

Big picture: http://www.skateman.nl/wp-content/uploa ... 212037.png

Question... ever since the the onboard DPAA Ethernet adapter is usable, the internet speed has been capped to 100Mbps... (while my Link is 1Gbit and internal data transfers are also far above the 100mbit ) Any idea :-)
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
User avatar
xeno74
Posts: 7321
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.15

Post by xeno74 »

Skateman wrote: Sun Sep 12, 2021 8:36 pm Kernel 5.15 Alpha 6 up and running fine on my AmigaOne X5000

Question... ever since the the onboard DPAA Ethernet adapter is usable, the internet speed has been capped to 100Mbps... (while my Link is 1Gbit and internal data transfers are also far above the 100mbit ) Any idea :-)
Thanks a lot for testing! How is the internet speed if you test it from another computer?
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
kilaueabart
Posts: 849
Joined: Mon Mar 05, 2012 2:36 am

Re: Kernel 5.15

Post by kilaueabart »

xeno74 wrote: Mon Sep 13, 2021 4:23 pm
The RC1 of kernel 5.15 is available for the X1000 and X5000.

Download: linux-image-5.15-rc1-X1000_X5000.tar.gz

Please test the RC1.
Oops! I got too busy trying to get Void going and slept through the beginning of kernel 15. Now I can say that 5.15.0-rc1 boots OK here.
515rc1.png
User avatar
xeno74
Posts: 7321
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.15

Post by xeno74 »

kilaueabart wrote: Mon Sep 13, 2021 11:50 pm Oops! I got too busy trying to get Void going and slept through the beginning of kernel 15. Now I can say that 5.15.0-rc1 boots OK here.
Great! Many thanks for testing! :-)
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Roland
Posts: 608
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Re: Kernel 5.15

Post by Roland »

Skateman wrote: Sun Sep 12, 2021 8:36 pm Question... ever since the the onboard DPAA Ethernet adapter is usable, the internet speed has been capped to 100Mbps... (while my Link is 1Gbit and internal data transfers are also far above the 100mbit ) Any idea :-)
Interesting... Could this discusion be continued on it's own thread? There might be now a clue why the onboard ethernet works directly only for you, while others have to use the unplug/replug trick....
- Roland -
User avatar
xeno74
Posts: 7321
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Kernel 5.15

Post by xeno74 »

FYI:
I wrote: Hello Juergen,
Hello All,

Since the RC1 of kernel 5.13, -smp 2 and -smp 4 don't work with a
virtual e5500 QEMU KVM-HV machine anymore. [1]
I see in the serial console, that the uImage doesn't load. I use the
following QEMU command for booting:

qemu-system-ppc64 -M ppce500 -cpu e5500 -enable-kvm -m 1024 -kernel
uImage -drive format=raw,file=MintPPC32-X5000.img,index=0,if=virtio
-netdev user,id=mynet0 -device virtio-net,netdev=mynet0 -append "rw
root=/dev/vda" -device virtio-vga -device virtio-mouse-pci -device
virtio-keyboard-pci -device pci-ohci,id=newusb -device
usb-audio,bus=newusb.0 -smp 4

The kernels boot without KVM-HV.

Summary for KVM-HV:

-smp 1 -> works
-smp 2 -> doesn't work
-smp 3 -> works
-smp 4 -> doesn't work

I used -smp 4 before the RC1 of kernel 5.13 because my FSL P5040 BookE
machine [2] has 4 cores.

Does this patch solve this issue? [3]

Thanks,
Christian

[1] https://lists.ozlabs.org/pipermail/linu ... 29103.html
[2] http://wiki.amiga.org/index.php?title=X5000
[3] https://lists.ozlabs.org/pipermail/linu ... 34152.html
Link: [PATCH 2/2] kvm: rename KVM_MAX_VCPU_ID to, KVM_MAX_VCPU_IDS
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Post Reply