Running MorphOS in Qemu

AmigaOne X5000 platform specific issues related to Linux only.
Roland
Posts: 557
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Running MorphOS in Qemu

Post by Roland »

Is it possible to run MorphOS in Qemu...? What type of graphics support is available?

Could someone who has tested it succesfully please put here a working command string?
- Roland -
User avatar
Amiguy
Posts: 39
Joined: Mon May 15, 2017 8:01 pm
Location: France

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by Amiguy »

Hi Roland,

I haven't tested it, but it should be possible. Here are some links that should interest you:
https://www.youtube.com/watch?v=EZJ42NPG8Qo
http://zero.eik.bme.hu/~balaton/qemu/amiga/
Amiga 1200 2 MB Chip - Turbo 1230 32 MB Fast - CF 128 GB - Indivision MK3 - GOEX Drive - Roms & WB 3.1.4
Amiga Forever 7 Plus Edition which emulates AmigaOS4.1 FE Classic
AmigaOne X5000 2 GHz / 8 GB Ram - Radeon R7 250X - AmigaOS4.1 FE and Linux Fienix 3.0

No to laugh, not to lament, not to detest, but to understand.” - Baruch Spinoza
User avatar
xeno74
Posts: 7021
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by xeno74 »

Roland wrote: Sat May 15, 2021 2:43 pm Is it possible to run MorphOS in Qemu...? What type of graphics support is available?
Yes, it works! Only the SM502 GPU is supported in QEMU on our AmigaOnes. QEMU's ATi Rage 128 PRO has some issues on our AmigaOnes. MorphOS doesn't work with KVM HV on the X5000.

You can find some command strings in the first three screenshots.

Image

Image

Image

On a PC you can use an ATi Rage 128 PRO in QEMU as well:

Image
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Roland
Posts: 557
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by Roland »

xeno74 wrote: Sun May 16, 2021 11:20 am Yes, it works! Only the SM502 GPU is supported in QEMU on our AmigaOnes. QEMU's ATi Rage 128 PRO has some issues on our AmigaOnes. MorphOS doesn't work with KVM HV on the X5000.
What can you do with SM502...? Can you run video streams using Wayfarer?-)
You can find some command strings in the first three screenshots.
Thanks... But do you have any of them in text format?
- Roland -
User avatar
xeno74
Posts: 7021
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by xeno74 »

Roland wrote: Sun May 16, 2021 2:21 pm What can you do with SM502...? Can you run video streams using Wayfarer?-)
I haven't tried it yet but in my point of view QEMU is too slow for video streams.
Roland wrote: Sun May 16, 2021 2:21 pm Thanks... But do you have any of them in text format?
Unfortunately, I don't have any of them in the text format.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Roland
Posts: 557
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by Roland »

When I tried to run MOS with the example found in the link above (very similar to the string in Christians first image), I got to the qemu window showing this text:

Guest has not initialized the display (yet)

What should be done next?
- Roland -
User avatar
xeno74
Posts: 7021
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by xeno74 »

Roland wrote: Mon May 17, 2021 2:45 pm
When I tried to run MOS with the example found in the link above (very similar to the string in Christians first image), I got to the qemu window showing this text:

Guest has not initialized the display (yet)

What should be done next?
Do you use the correct OpenBIOS firmware?
The OpenBIOS firmware does not correctly describe PCI buses of the emulated machine which makes MorphOS try to access devices on the wrong PCI bus. This OpenBIOS patch provides a workaround, a patched OpenBIOS binary is here.
Download: openbios-qemu.elf.zip.

Do you emulate a Power Mac G4 or a Sam460ex?
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Roland
Posts: 557
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by Roland »

xeno74 wrote: Mon May 17, 2021 5:19 pm Do you use the correct OpenBIOS firmware?

Download: openbios-qemu.elf.zip.
I have the same.
Do you emulate a Power Mac G4 or a Sam460ex?
I think G4 was mentioned in some of the output strings... But how can you select it?

qemu-system-ppc -machine mac99,via=pmu -m 512 \
-vga none -device sm501 \
-cdrom morphos-3.15.iso -boot d \
-prom-env "boot-device=cd:,\mac_ppc32\boot.img" \
-bios openbios-qemu.elf -serial stdio
- Roland -
User avatar
xeno74
Posts: 7021
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by xeno74 »

Hi Roland,

Which QEMU version and which Linux distribution do you use? I think MintPPC. I haven’t tested MorphOS in QEMU on MintPPC yet. mac99 = G4

Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
Roland
Posts: 557
Joined: Tue May 02, 2017 7:23 am

Re: Running MorphOS in Qemu

Post by Roland »

xeno74 wrote: Tue May 18, 2021 7:18 amWhich QEMU version and which Linux distribution do you use? I think MintPPC. I haven’t tested MorphOS in QEMU on MintPPC yet. mac99 = G4
First I tested with MintPPC, and now with Feinix-Soar... It has the same problem. I forgot to check the version number but it is the one in the default Fienix depot.
- Roland -
Post Reply