Page 1 of 1

sii3114ide.device

Posted: Mon Feb 15, 2021 5:32 pm
by OldFart
Hi

When I add this device to the kickstart list, booting turns erratically, mostly needing a reset or 10 to finally boot.

I then decided to move sii3114ide.device.kmod over to SYS:Devs. Is there anyting I have to do to make it go active? Or even load first?

OldFart

Re: sii3114ide.device

Posted: Tue Feb 16, 2021 6:24 pm
by Paul Zager
If I remember right from my A1-XE days, the 3114 does not allow booting. You would need a 3112 or 3512.
Paul

Re: sii3114ide.device

Posted: Tue Feb 16, 2021 10:23 pm
by OldFart
Hi Paul

It's not a matter of booting USING any device attached to the sii3114.device, but rather that the system boots erratically when the device is loaded as a kickstart module, even without the card installed. It looks like the software is in the way of proper booting. That's the reason I moved the module to SYS:Devs to have it loaded AFTER the first steps of booting have been completed.

My problem is that loading the module turns the bootprocess into a lot of hit-and-miss cycles, until it finally fully boots. Flaky.

OldFart

Re: sii3114ide.device

Posted: Wed Feb 17, 2021 6:12 pm
by Paul Zager
OK, I see what you're saying now. I think I actually ended up putting a 3114 into my X5000, too.

Random thought/shot in the dark: Are any of your drives on the 3114 bootable? If so, might it be fighting over the two or more drives having the same boot priority set?

I'm booting an SSD over the onboard SATA, and have one bootable Amiga drive on the SiI card, plus an empty drive awaiting a Linux setup. But after some initial problems building the whole thing, I now have no problems like you are having.

Paul

Re: sii3114ide.device

Posted: Thu Feb 18, 2021 2:58 am
by daveyw
I believe on the X5000, only p50x0sata.device (or p5020sata.device pre-update #2) is bootable.

Re: sii3114ide.device

Posted: Thu Feb 18, 2021 10:46 am
by smf
Have you entered any uboot variables for your sii-card?
i recently installed a sii3112 in my X5000 and it did cause some startup-issues until i read the documentation and entered variables suitable for my setup.

Re: sii3114ide.device

Posted: Thu Feb 18, 2021 5:41 pm
by OldFart
Thank for your replies on this matter.

To put it straight(er): I JUST have the driver (sii3114ide.device.kmod) installed and THAT fact alone makes the booting an erratic excercise. I have NO card installed.

To overcome this erratic behaviour, I moved sii3114.device.kmod over to SYS:Devs and removed the '.kmod'-suffix. Booting is now a far greater pleasure now with only a sparcely 'hang'.
Now I have a card installed with 2 drives connected to it, but nothing shows up. It looks like the driver is not loaded, hence is no device driver for the card available.

What do I have to do to load the sii3114ide.device so that the available drives attached to it do show up?

OldFart