sii3114ide.device (solved)

AmigaOne X5000 platform specific issues.
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
Posts: 1461
Joined: Wed Mar 09, 2011 1:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: sii3114ide.device

Post by tonyw »

Can you confirm that only the p50x0sata.device is bootable?
What do you mean by "bootable"? Loading all the Kickstart modules from disk is done by U-Boot and no OS4 SATA driver is involved.

Once OS4 is running, all the SATA drivers for on-board and PCI cards will be usable.

Maybe what DaveyW meant was that you can only boot from the built-in (on-board) SATA. That is correct. U-Boot does not support any PCI devices and cannot read any PCI disks.

Linux is the same: U-Boot has to read the boot disk to boot the system, and since U-Boot can not read any PCI devices, it can't boot Linux (or anything else) from PCI.
cheers
tony
User avatar
Amiguy
Posts: 91
Joined: Mon May 15, 2017 8:01 pm
Location: France

Re: sii3114ide.device

Post by Amiguy »

Thank you my friend, you answered my question.
Amiga 1200 2 MB Chip - Turbo 1230 32 MB Fast - CF 128 GB - Indivision MK3 - GOEX Drive - Roms & WB 3.2
Amiga Forever 7 Plus Edition which emulates AmigaOS4.1 FE Classic
AmigaOne X5000 2 GHz / 8 GB Ram - Radeon R7 250X - Sound Blaster Audigy FX 5.1 SBX - AmigaOS4.1 FE and Linux Fienix 3.0
User avatar
daveyw
Posts: 243
Joined: Mon Sep 12, 2011 7:44 pm

Re: sii3114ide.device

Post by daveyw »

tonyw wrote: Sat Oct 16, 2021 3:53 am
Maybe what DaveyW meant was that you can only boot from the built-in (on-board) SATA. That is correct.
Yes, that's what I was referring to.
User avatar
Skateman
Posts: 640
Joined: Thu Aug 10, 2017 8:36 pm
Location: The Netherlands

Re: sii3114ide.device

Post by Skateman »

I boot linux from a ASmedia PCIx1 controller in my X5000

Uboot and Linux kernel are both on my SDcard.

Image

Image
AmigaOne X5000 -> 2GHz / 16GB RAM / Radeon R7 250 / M-Audio 5.1 -> AmigaOS 4.1 FE / Ubuntu Linux
Amiga 1200 -> Recapped / 68ec020 ACA 1221ec / CF HDD / RetroNET connected to the world
User avatar
OldFart
Posts: 72
Joined: Tue Jul 12, 2011 2:56 pm
Location: Groningen, Netherlands

Re: sii3114ide.device

Post by OldFart »

Hi,

I thought a follow-up on this thread would be in place.
Since I have installed the official user release of OS4.1 Final Edition and topped it up with OS4.1 FE Update 2, this card works like a charm! At the time of first starting this thread I was using the developers release of the OS, as I got hold of board back in November 2015.

I now have a HD and an SSD on the 2 SATA ports on the X5000 board and a HD (from my MicroA1 days) and a DVD-RW on the SiI3114 board.

There's just that little caveat that all partitions on the MicroA1-HD are either SFS/0 or JXF/4 and both types of partitions fail to mount. Also the X5000-HD contains a whole slew of partitions of SFS/2 which also fail to mount. And even the SSD has some SFS/2 partitions and they too fail to mount. But hey, I've ordered a light (and therefore cheap: I'm Dutch, you know...) version of the EnhencerPack containing the latest version of the SFS-filesystem and I hope it will drop in my letterbox one of these days.

Time will tell, whether it works, but I retain high hopes! The SiI3114 card forms no problem anymore.

Thanks for all your contributions and suggestions.

OldFart
X5000, gotten out of storage again halfway November, 2021.
Dead MicroA1
A1200 in ElBox, c/w Blizzard '040 @ 50MHz + SCSI module, ZIV-board c/w (o.a.) cv64/3d + flickerdoubler + FastATA-ZIV + Lots of SCSI gear.
RaspBerry Pi 2B, 3B, 4B (4Gb) & 4B (8Gb) attached to Aten QubiC 4-port KVM
trgswe
Posts: 4
Joined: Thu Dec 31, 2020 1:28 pm

Re: sii3114ide.device (solved)

Post by trgswe »

I Personally have a 4Tb SSD with NGFS on my Sil3114 card I portioned it into 4 partions since that should be sufficient with ~1Tb for every partion (I actually have 2 sil3114 cards one 4 port and one 10 port card. Will probably install a 'old' blu-ray burner (either replace the dvd-burner or separately on the 4 porter).
User avatar
OldFart
Posts: 72
Joined: Tue Jul 12, 2011 2:56 pm
Location: Groningen, Netherlands

Re: sii3114ide.device (solved)

Post by OldFart »

@trgswe
I actually have 2 sil3114 cards one 4 port and one 10 port card.
Where the heck did you get that 10-port card from? Just out of curiosity.

OldFart
X5000, gotten out of storage again halfway November, 2021.
Dead MicroA1
A1200 in ElBox, c/w Blizzard '040 @ 50MHz + SCSI module, ZIV-board c/w (o.a.) cv64/3d + flickerdoubler + FastATA-ZIV + Lots of SCSI gear.
RaspBerry Pi 2B, 3B, 4B (4Gb) & 4B (8Gb) attached to Aten QubiC 4-port KVM
Post Reply