Qemu

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.
User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

I have created a MoL/KVM deb package for these following systems:
  • A-EON Live Remix Distribution
  • Lubuntu 12.04
  • Lubuntu 14.10
Download: mol-kvm_0.9.73.0-ubuntu_powerpc.deb

If you want to allow normal accounts to run MoL through startmol script, you have to use dpkg-statoverride:

Code: Select all

sudo dpkg-statoverride --update --add root root 4755 /usr/local/lib/mol/0.9.73/bin/mol
Lubuntu_14.10_kernel_3.17-RC7_A1-X1000_Mac-on-Linux_KVM-PR.jpg
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

I have figured out, that Mac OS X only boots with the RC1 of kernel 3.17 or higher. Mac OS X doesn't boot with kernel 3.14 and 3.15. I could boot Mac OS X 10.3.4 Panther with the kernel 3.17 too.
kernel_3.17-rc7_Mac-on-Linux_KVM-PR_with_10.3.4-A1-X1000.jpg
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
JohnFante
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 171
Joined: Tue Sep 04, 2012 6:48 am
Location: Copenhagen, Denmark

Re: Qemu

Post by JohnFante »

Thank you very much :-)

I installed it on Ubuntu Remix 12.04 with th latest 3.17 kernel. However it will not start :-(

This is what I get:

Code: Select all

benny@benny-X1000:~$ uname -a
Linux benny-X1000 3.17.0-rc7_A-EON_AmigaOne_X1000_Nemo #1 SMP Mon Sep 29 06:43:44 CEST 2014 ppc64 ppc64 ppc64 GNU/Linux
benny@benny-X1000:~$ startmol --osx
Mac-on-Linux 0.9.73-SVN [Apr 27 2014 19:21]
Copyright (C) 1997-2004 Samuel Rydh
Starting MOL session 1
KVM: Couldn't create VM
KVM init failed
benny@benny-X1000:~$ 
Btw: As far as I can see i need to change this file for my needs:

/etc/mol/molrc.osx

It is at the moment as below. And I need to change this line:

blkdev: /home/christian/virtual_machines/tiger2.img -rw -boot -force

To where I have my bootdrive:

blkdev: /home/benny/PantherImage.img -rw -boot -force

Code: Select all

# -*- perl -*- (for emacs syntax coloring)
#
#  /etc/mol/molrc.osx
#
#  Mac-on-Linux master configuration file for MacOS X booting
#


#------------------------------------------------------------------------------
# Parse other config files (these files are in /etc/mol/)
#------------------------------------------------------------------------------

include		${etc}/molrc.video	# video configuration
include		${etc}/molrc.input	# mouse and keyboard
include		${etc}/molrc.net	# networking
include		${etc}/molrc.sound	# sound


#------------------------------------------------------------------------------
# Misc Settings
#------------------------------------------------------------------------------

ram_size:		2048	
disable_altivec:	yes	


#------------------------------------------------------------------------------
# OS X Volumes
#------------------------------------------------------------------------------
#
#	Volumes to be mounted in MacOS X are specified through the
#	blkdev keyword:
#
#		blkdev:		<device>   [flags]
#
#	where <device> can be a complete disk (/dev/hda), a single
#	partition (/dev/hda7) or a disk image.
#
#	The following flags are supported
#	
#		-rw/-ro		read-write / read-only [default]
#		-force		force usage of device (be careful!)
#		-boot		boot from this disk
#		-boot1		boot from this disk (ignore other -boot flags)
#		-whole		export the entire device (including
#				any non-HFS partitions). BE CAREFUL!
#		-cd		CDROM/DVD
#
#	MOL will boot from CD if it invoked through 'startmol -X --cdboot'.

#blkdev:			/dev/cdrom	-cd ${cdboot}

blkdev:		/home/christian/virtual_machines/tiger2.img	-rw -boot -force 
#blkdev:			/home/christian/Downloads/Mac_OS_X_Install/Mac_OS_X_Install_Disc_1.iso -boot
#blkdev:			/home/christian/Downloads/darwin-701.iso -boot

#ifempty ${altconfig} {
    # default configuration
#    blkdev:		/dev/hda	-rw
#    blkdev:		/dev/hdb	-rw
#    blkdev:		/dev/sda	-rw
#    blkdev:		/dev/sdb	-rw

#} else {
    # alternate configuration
#    blkdev:		/tmp/osx.image	-rw
    #blkdev:		/dev/loop0	-rw
#}


#------------------------------------------------------------------------------
# SCSI configuration (also relevant for IDE CDs and other SCSI-like devices)
#------------------------------------------------------------------------------
#
# By default, MOL automatically scans for non-harddisk type SCSI devices.
# If only specified SCSI devices are to be used by mol, change the
# the autoprobe setting below.
#
# Note: IDE, firewire and USB devices typically show up as SCSI devices.


autoprobe_scsi:		no	

# If SCSI autoprobing is disabled then devices must be exported manually

#scsi_dev:		"0:0:0"		# host/channel/id
#scsi_dev:		"1:0:0"		# 



#------------------------------------------------------------------------------
# USB Configuration
#------------------------------------------------------------------------------
#
# Generic USB support. Devices that are _not_ claimed by specific
# USB drivers are seen by MOL. Note: Make sure the kernel is compiled
# with 'Preliminary USB device filesystem' support. Also, for best effect,
# turn off drivers for specific USB devices (like 'USB Scanner support').

enable_usb:	no	

#------------------------------------------------------------------------------
# PCIproxy Configuration
#------------------------------------------------------------------------------
#
# MOL can be configured to make PCI devices of the host machine available to the
# guest OS. You will have to make sure the linux kernel isn't using the device
# itself by disabling/unloading the driver (if it exists). Devices to be proxied
# have an entry here that gives the pci address as first argument and a an
# optional second argument that is a filename containing a template for the
# device tree node of the device to be proxied (MOL format, get a template by
# running the ofdump utility included in the MOL package). This template can be
# used to specify address mappings by hand, setting additional properties etc.

# enable the pciproxy module
#enable_pciproxy:	yes

# Airport Extreme (Broadcom 4320) Card (Second is with optional ofdump)
#pci_proxy_device:	0001:10:12.0
#pci_proxy_device:	0001:10:12.0 ${etc}/pci80211.dnode

processor:	G3	
#cmdline: "-v"
#cmdline: "-s"
play_startboing:	yes
Any suggestions?
X5000 :-)

User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

JohnFante wrote:Thank you very much :-)
You're welcome! :-)
JohnFante wrote: I installed it on Ubuntu Remix 12.04 with th latest 3.17 kernel. However it will not start :-(

This is what I get:

Code: Select all

benny@benny-X1000:~$ uname -a
Linux benny-X1000 3.17.0-rc7_A-EON_AmigaOne_X1000_Nemo #1 SMP Mon Sep 29 06:43:44 CEST 2014 ppc64 ppc64 ppc64 GNU/Linux
benny@benny-X1000:~$ startmol --osx
Mac-on-Linux 0.9.73-SVN [Apr 27 2014 19:21]
Copyright (C) 1997-2004 Samuel Rydh
Starting MOL session 1
KVM: Couldn't create VM
KVM init failed
benny@benny-X1000:~$ 
You have to load the KVM-PR kernel module before you start MoL.

Code: Select all

sudo modprobe kvm-pr
If you want, that the A-EON Live Remix distribution loads the kvm-pr kernel module automatically at boot time, then you have to add the line kvm-pr to the config file /etc/modules.
JohnFante wrote: Btw: As far as I can see i need to change this file for my needs:

/etc/mol/molrc.osx
Yes, you're right.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
JohnFante
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 171
Joined: Tue Sep 04, 2012 6:48 am
Location: Copenhagen, Denmark

Re: Qemu

Post by JohnFante »

My linux luck is a bit low theese days :-)

Code: Select all

benny@benny-X1000:~$ sudo modprobe kvm-pr
[sudo] password for benny: 
FATAL: Could not load /lib/modules/3.17.0-rc7_A-EON_AmigaOne_X1000_Nemo/modules.dep: No such file or directory
benny@benny-X1000:~$ 
I only have the vmlinux-3.17 kernel on my CF card. Do I have to have other files there?
X5000 :-)

User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

JohnFante wrote:My linux luck is a bit low theese days :-)

Code: Select all

benny@benny-X1000:~$ sudo modprobe kvm-pr
[sudo] password for benny: 
FATAL: Could not load /lib/modules/3.17.0-rc7_A-EON_AmigaOne_X1000_Nemo/modules.dep: No such file or directory
benny@benny-X1000:~$ 
I only have the vmlinux-3.17 kernel on my CF card. Do I have to have other files there?
You have forgotten to copy the kernel modules directory to /lib/modules. You find this directory in the package vmlinux-3.17.0-rc7-KVM-PR-FTRACE-AmigaOneX1000.tar.bz2.

Code: Select all

sudo cp -R 3.17.0-rc7_A-EON_AmigaOne_X1000_Nemo /lib/modules
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
JohnFante
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 171
Joined: Tue Sep 04, 2012 6:48 am
Location: Copenhagen, Denmark

Re: Qemu

Post by JohnFante »

Now I got MOL running :-). However it freezes during boot (I "found" a PearPC made Jaguar image) when it comes to the "+ Video Driver v1.12" section. See this https://dl.dropboxusercontent.com/u/139090/MOL.png screenshot. When I press the close gadget it gives me the last couple of lines. Any suggestions?

Code: Select all

benny@benny-X1000:~$ startmol --osx
Mac-on-Linux 0.9.73-SVN [Apr 27 2014 19:21]
Copyright (C) 1997-2004 Samuel Rydh
Starting MOL session 1
Removing stale lockfile /var/local/mol/lock/mol-1
*******************************************************
* Measuring the timebase frequency.
* This will take about 5 seconds
*******************************************************
    03F940A4
    03F94080
    03F9409C
    03F940AC
    03F9407E
*******************************************************
* Adding 'timebase_frequency: 0x03F9407E' to
* /etc/mol/session.map will prevent this delay
*******************************************************
KVM mapped 00000000 - 0x40000000 to 0x40000000 flags 0
Unknown processor id (0000).
Running in PowerPC 750 mode, 1024 MB RAM
Timebase: 66.66 MHz, Bus: 900.00 MHz, Clock: 1800 MHz
Using USB mouse on /dev/input/mice
Could not open '/var/local/mol/x11.kbd'
Video driver(s): [xvideo] 

     640* 480, depth 8,32   { 0.0 } Hz
     800* 600, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1024* 768, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1152* 864, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1280*1024, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1440* 960, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1600*1024, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1600*1200, depth 8,32   { 0.0 } Hz
    1680*1050, depth 8,32   { 0.0 } Hz


Available Disks:
    Disk  /home/benny/Ja.. - Partioned -  <rw> 4921 MB BOOT

SCSI devices:
    [SCSI auto-probing disabled]

    <No SCSI Devices>
KVM mapped 0x81000000 - 0x81753000 to 0xf7615000 flags 38

>> ==================================================
>> MacOS X Boot Loader 0.9.73-SVN
Bad Expose event, 0 0 1855 1176
>> Candidate boot volume: /mol-blk@0/isk@0:2
>> /mol-blk@0/disk@0:2,\mach_kernel (3744576 bytes)
>> KVM advanced inst patch: success
>> /mol-blk@0/disk@0:2,\System\Library\Extensions.mkext
>> ==================================================

<*> MOL acceleration for 10.2
<*> Block Driver v1.1
+ Video Driver v1.12
XIO:  fatal IO error 4 (Interrupted system call) on X server ":0"
      after 2423 requests (2423 known processed) with 0 events remaining.
cleaning up...
XXX KVM unmap 0x81000000 - 0x81753000 to 0xf7615000 flags 3
X5000 :-)

User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

JohnFante wrote:Now I got MOL running :-). However it freezes during boot (I "found" a PearPC made Jaguar image) when it comes to the "+ Video Driver v1.12" section. See this https://dl.dropboxusercontent.com/u/139090/MOL.png screenshot.
Oh sorry. I didn't mention it that MoL doesn't support Mac OS X 10.2.X Jaguar. I told it Alexander Graf the developer of MoL/KVM. He told me, he will investigate the problem with 10.2 Jaguar. Currently only Mac OS X 10.3.X Panther and 10.4.XX Tiger are supported. Sorry.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

User avatar
sailorMH
Posts: 121
Joined: Wed Aug 28, 2013 6:01 pm
Location: Czech republic

Re: Qemu

Post by sailorMH »

Hello, I use Qemu on my X1000 and run win95. But no sound.
When I run qemu with sb16 support, and install win95 driver, it hangs. Pls, what is right config?
Pegasos 2, AmigaOne X1000, Powebook G4, iMac G5, Powermac G5 Quad
MorphOS, AmigaOS, linux: MintPPC 11, Debian, Ubuntu ..., MacOS X

User avatar
xeno74
Posts: 6175
Joined: Fri Mar 23, 2012 7:58 am

Re: Qemu

Post by xeno74 »

sailorMH wrote:Hello, I use Qemu on my X1000 and run win95. But no sound.
When I run qemu with sb16 support, and install win95 driver, it hangs. Pls, what is right config?
I don't have Windows 95 installed. But I have found a good guide about installing Windows 95 on QEMU.

Download: Installing_Windows_95_on_Qemu
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.

Post Reply