No sound in sam640LE

This forum is for all AmigaOne 500, Sam440 and Sam460 specific issues.
Post Reply
User avatar
musa
Posts: 727
Joined: Tue Aug 23, 2011 7:58 pm

No sound in sam640LE

Post by musa »

Hello everyone
I have just assembled my new am640LE and installed Amiga's 4.1 FE and Morphos.
Everything seems to work except my sound card.
I have the following cards installed
ASUS ATI RADEON HD4350 1GB PCI-E ASUS ATI RADEON HD4350 1GB PCI-E
Silicon Image SiI3114 4 ports
Envy24HT PCIe audio card
All three are found but there is no sound in Os4.1 FE or in Morphos
I have installed the drivers and sometimes there is a test sound in ahi prefs. Then completely dead.
Several programs say there is no device.
Anyone with experience with this
Thanks in advance.
AmigaX1000
User avatar
Raziel
Posts: 1183
Joined: Sat Jun 18, 2011 4:00 pm
Location: a dying planet

Re: No sound in sam640LE

Post by Raziel »

Which programs say there is no device?

I found that Notification/Ringhio is hogging AHI when ran , so you could try to not start it through WBStartup and test the test sound and these other programs.

Normally to test sound output is to use AmigaAmp as it has the option to "keep AHI unit ooen" during playback.
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
User avatar
musa
Posts: 727
Joined: Tue Aug 23, 2011 7:58 pm

Re: No sound in sam640LE

Post by musa »

Hi
Many thanks for the help. Now I got a little further.
Ahi sees the card and plays the test tone correctly.
Amigaamp says " error trying to open ahi.device check you have at least V4 of Ahi (I have)

Have a nice day
Musa
AmigaX1000
User avatar
musa
Posts: 727
Joined: Tue Aug 23, 2011 7:58 pm

Re: No sound in sam640LE

Post by musa »

Hi
No no more error but still now sound but only test sound in ahi
have a nice day
Musa
AmigaX1000
User avatar
Raziel
Posts: 1183
Joined: Sat Jun 18, 2011 4:00 pm
Location: a dying planet

Re: No sound in sam640LE

Post by Raziel »

In AmigaAmp prefs
AUDIO
set the AHI unit to "0" and
"Keep AHI unit open"

Close the prorgram and restart.

I got the same error lately with every unit except "0"
People are dying.
Entire ecosystems are collapsing.
We are in the beginning of a mass extinction.
And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth.
How dare you!
– Greta Thunberg
User avatar
musa
Posts: 727
Joined: Tue Aug 23, 2011 7:58 pm

Re: No sound in sam640LE

Post by musa »

Hi
Many thanks for the help.
I had the settings in amiamp as you say, but then got the idea to reset ahi to the standard settings and then suddenly music appeared in amiamp.
Many thanks for making suggestions because I had given up.
Musa
AmigaX1000
amiganut
Posts: 25
Joined: Tue Dec 10, 2013 4:38 am

Re: No sound in sam640LE

Post by amiganut »

I have found that if you go into prefs -> Sound and test the startup sound, I get nothing. If I click on "mode settings" and select Unit 0, I can play a test sound. If I then go back to "Sound Settings" tab, my startup file will play. However, if I close Sound Pref and reopen it, I have the same thing. it seems something is with the Sound pref.

BTW, I do not touch or change any setting other than selecting Unit 0 in the pull down. I have also tried to save but it does not help. Once I close the Sound Prefs and reopen, i get no startup sound when testing. I should add that this only affects the startup sound. I can play Amiga AMP just fine.

UPDATE: After messing around as described above, my startup sound is now working.
Post Reply