(Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

A forum for general AmigaOS 4.x support questions that are not platform-specific
User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
Posts: 1452
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark
Contact:

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by nbache »

Paul Zager wrote:If "Swap" is partly at fault, is there some way of deactivating it, or do I just unmount the Swap partition to shut it off?

edit: I should have added that I have 2GB of memory and don't really need swap.
If you have 2 GB of memory, the kernel will never swap anyway, as it cannot address more than 2 GB of virtual address space.

So whatever you are experiencing cannot be due to swapping.

Best regards,

Niels

User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
Posts: 1426
Joined: Wed Mar 09, 2011 1:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by tonyw »

If it's caused by a 16-bit Use Count running over, then that implies > 65536 Opens, which in a day means about one per second. That's an awful lot of Opens! One per second from a clock app?

To test it, I would turn off AmiDock and all Commodities.

Also, you can go into ScreenBlanker Prefs and turn the delay times from 30 mins down to a minute or tow, just to test it. Then you don't have to wait for hours.
cheers
tony

User avatar
Paul Zager
Posts: 14
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 pm

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by Paul Zager »

Tony,

Having turned various items and combinations of items in WB startup, I've come to the conclusion that the Screen Blanker module is what's causing the problem here.

Are there issues with the module, (update4) or is there just something wrong with mine?

Paul

(using the ON/OFF switch on the monitor for a screen blanker) :cry:
A1-XE G4, 2GB, 9250, 4.1.4

User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
Posts: 1426
Joined: Wed Mar 09, 2011 1:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by tonyw »

Paul,

If you are convinced that it's the screen blanker, can you now describe exactly how to reproduce the fault?

In particular, what programs (if any) do I need to have running in the background for the fault to occur?
Does it happen with a bare Update 4 system?
Does it happen on any machine or only an XE?
cheers
tony

User avatar
samo79
Posts: 554
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by samo79 »

Here with Update 4 problem seems solved at 100%, almost the specific problem i mention on my first message :-)

User avatar
Paul Zager
Posts: 14
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 pm

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by Paul Zager »

tonyw wrote:If it's caused by a 16-bit Use Count running over, then that implies > 65536 Opens, which in a day means about one per second. That's an awful lot of Opens! One per second from a clock app?

To test it, I would turn off AmiDock and all Commodities.

Also, you can go into ScreenBlanker Prefs and turn the delay times from 30 mins down to a minute or tow, just to test it. Then you don't have to wait for hours.
I know this is old, but I'm curious about why it's no longer a problem for me. Since I've stopped using the old RA-OWB, I'm not having this problem anymore. Was there a known problem with Joerg's OWB that might cause such a lock-up problem?

Paul
A1-XE G4, 2GB, 9250, 4.1.4

User avatar
samo79
Posts: 554
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by samo79 »

I must reopen this old thread because it seems that the screenblanker issue pop it again !

On my system the screenblanker problem was fixed from Update 4 and then i didn't have any other problems with further updates, however after reinstalling AmigaOS from scratch (in order to solve another issue reported at: http://forum.hyperion-entertainment.biz ... 1&start=20) the problem reapper :-/

In short the problem is and still exactly the same i've reported in my first post on this thread:
Leaving the monitor turned on for a certain period of time will active the auto-switch off option (this is availible on the ScreenBlaker module) and this works ok in general, the problem arrive if the monitor will be auto switched off (black screen) for a very long time, (don't know specifically how many time) in this case the user can't be able to reactive the screen moving the mouse as always, simply nothing happen and the screen remain black and you need to reboot
I'm running AmigaOS 4.1 Update 6 + All latest components from AmiUpdate

User avatar
Christopher Follett
AmigaKit
AmigaKit
Posts: 650
Joined: Mon Feb 21, 2011 5:56 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by Christopher Follett »

samo79 wrote:I must reopen this old thread because it seems that the screenblanker issue pop it again !

On my system the screenblanker problem was fixed from Update 4 and then i didn't have any other problems with further updates, however after reinstalling AmigaOS from scratch (in order to solve another issue reported at: http://forum.hyperion-entertainment.biz ... 1&start=20) the problem reapper :-/

In short the problem is and still exactly the same i've reported in my first post on this thread:
Leaving the monitor turned on for a certain period of time will active the auto-switch off option (this is availible on the ScreenBlaker module) and this works ok in general, the problem arrive if the monitor will be auto switched off (black screen) for a very long time, (don't know specifically how many time) in this case the user can't be able to reactive the screen moving the mouse as always, simply nothing happen and the screen remain black and you need to reboot
I'm running AmigaOS 4.1 Update 6 + All latest components from AmiUpdate
Disable the Boing Ball ScreenBlanker, your issue will then go away. For some reason, BB ScreenBlanker stopped working with update 4. I have never been able to get it working on various machines.
What happens is, monitor goes into standby mode, then launches BB ScreenBlanker for some unknown reason. It crashes and hangs machine in a standby state.

If you remove it, it will stop it from happening. If it does simular after doing this, then press ESC key, it will then turn monitor back on.
Resolute and Industrious
Grand ruler of the yellow people and the Ultimate Amiga Empire
http://www.ultimateamiga.co.uk (Home of SONY PSP Amiga Emulator and AMOS Factory)
__________________
Customer Help & Support: http://www.amigakit.com/help

http://www.amigakit.com - the Amiga store

New Products

User avatar
samo79
Posts: 554
Joined: Fri Jun 17, 2011 11:13 pm
Location: Italy

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by samo79 »

Ok disabled, i keep you informed if that solve the problem also on my machine !
BTW did you already opened a BZ for this bug ? :)

User avatar
Christopher Follett
AmigaKit
AmigaKit
Posts: 650
Joined: Mon Feb 21, 2011 5:56 pm
Location: Wales, UK
Contact:

Re: (Auto)Switch-off monitor bug (ScreenBlanker)

Post by Christopher Follett »

samo79 wrote:Ok disabled, i keep you informed if that solve the problem also on my machine !
BTW did you already opened a BZ for this bug ? :)
As it happened on every machine (sam 440, 460, A1, Micro A1 and X1000), I assumed someone already had.
Resolute and Industrious
Grand ruler of the yellow people and the Ultimate Amiga Empire
http://www.ultimateamiga.co.uk (Home of SONY PSP Amiga Emulator and AMOS Factory)
__________________
Customer Help & Support: http://www.amigakit.com/help

http://www.amigakit.com - the Amiga store

New Products

Post Reply