Linux X1000 newbie

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Sun Feb 24, 2019 11:04 pm

I use exactly those command to boot Fienix. I am waiting for a CF card in the mail to see, if that improves the boot stability.

I do see errors sometimes when loading the zimage. But it doesn't seem to influence the boot depandability if they appear or not.

Is it true, that someone has succeeded booting the kernel from an AmigaOS partition? Because that would just be ... soooo.... much easier.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby sundown » Mon Feb 25, 2019 1:08 am

alfkil wrote:Thanks. It works now. I was expecting some kind of install procedure, but I guess I just copy the content to a suitable ext4 partition. If only there was gparted included with the distro ;).

One more question: The actual kernel boot from CFE fails almost 9 out of 10 times. Is that standard procedure?? I can almost always boot AmigaOS 4.1 without problems, although I get the occasional stall at the boot screen.

The CFE fail happens at the '__start()' line, when the Linux boot console is supposed to show up.


There is a chance that your cell battery voltage is getting low if it hasn't been changed in a while, it should not be under 3V.
I had to replace mine when booting os4 got flakey. Others have had the same issue & fix, Just a thought.
X1000 - Antec Solo case, 4GB DDR2 mem, XFX R9 270 gfx card, Plextor DVD, 2 Samsung 1TB F3 HDD, RTL-8139 network card, Cooler Master Silent Pro 600W PSU
User avatar
sundown
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 464
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:38 pm
Location: California, USA

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Thu Feb 28, 2019 6:39 pm

@sundown

Thanks for the advice. Are there any sources of how-to-do-that for that particular modification? I'm not an electrician these days :).
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby sundown » Thu Feb 28, 2019 11:18 pm

alfkil wrote:@sundown

Thanks for the advice. Are there any sources of how-to-do-that for that particular modification? I'm not an electrician these days :).

I've never seen any info on how to remove the battery. Its held in place by the cell holder clip. You need to use both hands to push down on the back of the battery to get it to slide out from under the clip, not easy. Putting a new one in is easier, just slide it in + side up & push it in till it drops into place. Maybe you know someone who can measure the voltage & avoid replacement if over 3V. If you do put a new one in, you'll want to set your system to the correct time, CFE should be ok.
X1000 - Antec Solo case, 4GB DDR2 mem, XFX R9 270 gfx card, Plextor DVD, 2 Samsung 1TB F3 HDD, RTL-8139 network card, Cooler Master Silent Pro 600W PSU
User avatar
sundown
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 464
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:38 pm
Location: California, USA

Re: Linux X1000 newbie

Postby nbache » Fri Mar 01, 2019 11:46 am

Note: When inserting the new battery, try to avoid touching the flat surfaces with your bare fingers. Either use gloves or touch only the edges. Otherwise you will leave fingerprints which can reduce battery life.

The battery type is CR2032, it should be available in most Danish lamp shops etc.

Best regards,

Niels
User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 1396
Joined: Mon Dec 20, 2010 8:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Fri Mar 01, 2019 6:45 pm

@nbache & sundown

Thanks. I am not so computery these days, so I ask strange questions.

Having changed the battery and installed a cf card in the internal slots, I have improved the booting to non-booting ratio up till about 1 to 3. This is still catastrophic, but at least I can conclude, that it works in theory. I have internet connection, and MintPPC runs like a charm. I cannot boot FIENIX from the cf card, though.

Are there any rational explanations why I have such a hard time getting the machine to boot the kernel and recognize the disks? AmigaOS 4.1 starts up nearly every time with everything working as it should.
Last edited by alfkil on Sat Mar 02, 2019 3:53 pm, edited 1 time in total.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Fri Mar 01, 2019 9:20 pm

Do you have another USB drive connected to your X1000?

— Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5383
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Sat Mar 02, 2019 2:16 pm

@xeno74

Nope. Just mouse and keyboard.

I have tried booting from two different usb sticks and from the cf card. It is pretty much the same in all cases. That is it miraculously works sometimes, but mostly not.

The battery replacement seems to have helped a little bit, but not a lot.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Sat Mar 02, 2019 4:53 pm

Please try the non-compressed kernel 4.19.1.

Code: Select all
boot -elf- noints -fatfs cf0:vmlinux-4.19


Download: vmlinux-4.19.1-AmigaOne_X1000_X5000.tar.gz

I would recommend you to use a fast USB flash drive. For example: SanDisk Ultra Fit USB 3.0 Flash Drive.

Image
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5383
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Linux X1000 newbie

Postby nbache » Sat Mar 02, 2019 5:32 pm

Is there even a USB 3.0 port on the X1000? And if so, does it work as 3.0 under Linux? (as opposed to OS 4, which doesn't support 3.0).

Best regards,

Niels
User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 1396
Joined: Mon Dec 20, 2010 8:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X1000 - Linux Only

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests