Linux X1000 newbie

AmigaOne X1000 platform specific issues related to Linux only.

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Wed Feb 20, 2019 11:45 pm

I am pretty sure it is an R7 240 of some sort. Is that compliant?
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Thu Feb 21, 2019 6:54 am

alfkil wrote:I am pretty sure it is an R7 240 of some sort. Is that compliant?


Hi Alfkil,

Unfortunately you can't use hardware 3D acceleration with your graphics card. That means, some things work not so fast. Please prevent the libglamor module from loading.

Code: Select all
sudo mv /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so.bak


Thanks,
Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5233
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Thu Feb 21, 2019 10:50 am

The problem is, I can't get the desktop environment to startup at all. Just black screen at the end of boot sequence.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Thu Feb 21, 2019 1:16 pm

alfkil wrote:The problem is, I can't get the desktop environment to startup at all. Just black screen at the end of boot sequence.


Please mount the USB stick with another Linux system and rename the libglamoregl.so to libglamoregl.so.bak.

-- Christian
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5233
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Thu Feb 21, 2019 5:55 pm

<quote>Please mount the USB stick with another Linux system and rename the libglamoregl.so to libglamoregl.so.bak.</quote>

Where do I find this file? I don't see it in /lib, /usr/lib or the X1000 kernel module.

I am slowly giving up. Either my machine is about to die, or there are too many insecurities in the binaries. Just to boot the kernel only succeeds about every 3rd attempt. Driving me insane.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Thu Feb 21, 2019 7:06 pm

alfkil wrote:Where do I find this file? I don't see it in /lib, /usr/lib or the X1000 kernel module.


You can find this file in the directory /usr/lib/xorg/modules/.
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5233
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Fri Feb 22, 2019 11:44 pm

@xeno74

Ok, I can max get the kernel to actually boot from CFE every third (1/3) times. That's outrageous! But anyway, I can boot up some initial graphic interface now, except that I am now faced with a login box, that cannot be circumvented. What should I guess for username and password?? :o :shock:

Thanks for the help, I really appreciate it. I don't have so much patience as in the past, though, so I apologize up front for the obnoxiousness.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby sundown » Sat Feb 23, 2019 3:31 am

alfkil wrote:@xeno74

Ok, I can max get the kernel to actually boot from CFE every third (1/3) times. That's outrageous! But anyway, I can boot up some initial graphic interface now, except that I am now faced with a login box, that cannot be circumvented. What should I guess for username and password?? :o :shock:

Thanks for the help, I really appreciate it. I don't have so much patience as in the past, though, so I apologize up front for the obnoxiousness.


Found in another thread,

username: fienix
password: fienixPW
root password: rootAdminPW
X1000 - Antec Solo case, 4GB DDR2 mem, XFX R9 270 gfx card, Plextor DVD, 2 Samsung 1TB F3 HDD, RTL-8139 network card, Cooler Master Silent Pro 600W PSU
User avatar
sundown
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 464
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:38 pm
Location: California, USA

Re: Linux X1000 newbie

Postby alfkil » Sun Feb 24, 2019 9:23 pm

Thanks. It works now. I was expecting some kind of install procedure, but I guess I just copy the content to a suitable ext4 partition. If only there was gparted included with the distro ;).

One more question: The actual kernel boot from CFE fails almost 9 out of 10 times. Is that standard procedure?? I can almost always boot AmigaOS 4.1 without problems, although I get the occasional stall at the boot screen.

The CFE fail happens at the '__start()' line, when the Linux boot console is supposed to show up.
User avatar
alfkil
 
Posts: 61
Joined: Mon Oct 24, 2011 9:46 pm
Location: Denmark

Re: Linux X1000 newbie

Postby xeno74 » Sun Feb 24, 2019 9:51 pm

Do you boot Fienix with the following commands?

Code: Select all
setenv bootargs "root=/dev/<partition on the usb drive>  rootdelay=5"


Code: Select all
boot -elf -noints -z -fatfs usbdisk0:zImage-4.20


Have you seen any other error messages?

Which USB stick do you use?

Could you please test another USB stick?
http://www.amigalinux.org
http://www.supertuxkart-amiga.de

Running Linux on AmigaONEs can require some tinkering.
User avatar
xeno74
 
Posts: 5233
Joined: Fri Mar 23, 2012 8:58 am

PreviousNext

Return to Platform: AmigaOne X1000 - Linux Only

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests