AmigaOS only boots from install DVD

AmigaOne X5000 platform specific issues.

AmigaOS only boots from install DVD

Postby donfirth » Mon Jul 01, 2019 3:06 pm

My hard drive was reporting errors and crashing.
I followed Amiga on the lake's Youtube video
AmigaOne X5000 USB AmigaOS4.1 Reinstall 1.0
https://www.youtube.com/watch?v=xsipaSitB64
I installed AmigaOS on a new SSD now I can't get it to boot.
I also tried to install to a USB flash drive.
If I boot to Workbench on the DVD the SSD has AmigaOS on it and seems to be working properly.
I was trying to enter the U-Boot menu with an incompatible Keyboard.
I'm now using a proper one.
When I choose AmigaOS I get a lot of not ready...
I have no Idea how the boot process works or the U-Boot commands
Any help would be appreciated

Here is a picture of the U-Boot when you choose AmigaOS
Image
donfirth
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 11, 2014 10:41 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby tonyw » Tue Jul 02, 2019 1:27 am

Hey Don,

I'd say that you forgot to mark the SSD volume as "bootable". Easily fixed.

Boot from the DVD and "Continue to Workbench". Then run Media ToolBox.

Select your SSD volume and the "Edit Partitions/Filesystems" button.
Select the system partition and make sure that the box marked "Bootable" is ticked/checked. Boot Priority can be left at zero.
Don't touch anything else in that window.

Then "OK - Save changes" and you're done. It should boot now.
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1385
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby donfirth » Tue Jul 02, 2019 1:45 pm

Thanks, but I did have that set.
I followed the video exact.
Maybe Amiga On The Lake models have something different about them.
Well hare are pictures of my drive setup in media box.

Image
Image
Image
donfirth
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 11, 2014 10:41 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby tonyw » Tue Jul 02, 2019 2:26 pm

OK, next guess...

Is the SSD connected to the motherboard SATA connector or to a SATA controller on the PCI bus?

IIRC the X-5000 U-Boot can only boot from devices attached to the on-board connectors.
cheers
tony
User avatar
tonyw
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 1385
Joined: Wed Mar 09, 2011 2:36 pm
Location: Sydney, Australia

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby donfirth » Tue Jul 02, 2019 4:13 pm

It's on the motherboard. Sata1 I believe.
The only cards installed are for video, sound, and ethernet.
donfirth
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 11, 2014 10:41 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby Raziel » Tue Jul 02, 2019 4:36 pm

Wild guess here...

Judging from your screenshot i see
Device 0: (0:0) Vendor: HL-DT-ST Prod.: DVDRAM GH24NSB0 ...

so UBoot seems to to use your DVD as first drive on the chain while not finding your SSD et al.

You clearly set your SSD at 1st drive in software (as shown in your later post) but maybe UBoot isn't yet in the state to access that information?

Does your DVD drive still feature a jumper which sets it to master/slave? (Probably not, but go check, and if so, set it to slave, probably remembering this from the SCSI ages, though)

And another guess would be to simply switch the onboard sata cables around between the DVD and SSD drive,

Good luck

edit: Are there more than SATA connectors on the X5000 mobo?
If so you can try to plug the SSD to the "0" labeled one and the DVD to the other...
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. ~ Sir Paul McCartney
-
Did everything just taste purple for a second? ~ Philip J. Fry
-
Ain't got no cash, ain't got no style, ladies vomit when I smile. ~ Dr. John Zoidberg
User avatar
Raziel
 
Posts: 916
Joined: Sat Jun 18, 2011 5:00 pm
Location: a story that hasn't been written yet

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby donfirth » Tue Jul 02, 2019 6:23 pm

The only physical thing I can see to do is switch the cables which makes it SATA0 but still won't boot.
donfirth
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 11, 2014 10:41 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby Rigo » Tue Jul 02, 2019 7:04 pm

I don't have an X5000, but if it's using UBoot, does it still need the SLB installed on the boot drive?

I notice your screenshots show that "no A1 Booter installed".

Simon
User avatar
Rigo
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 339
Joined: Mon Jan 17, 2011 10:42 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby donfirth » Tue Jul 02, 2019 10:28 pm

I noticed that same thing on the video from Amiga On The Lake.
I did search the CD for a SLB file and couldn't find one.
Unless someone knows better I'm assuming it's not needed or even available for the X5000.
donfirth
 
Posts: 21
Joined: Wed Jun 11, 2014 10:41 pm

Re: AmigaOS only boots from install DVD

Postby nbache » Tue Jul 02, 2019 11:48 pm

donfirth wrote:Unless someone knows better I'm assuming it's not needed or even available for the X5000.
Correct, it isn't.

Best regards,

Niels
User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 1387
Joined: Mon Dec 20, 2010 8:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark

Next

Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest