USB errors/ USB log problems?

AmigaOne X5000 platform specific issues.

USB errors/ USB log problems?

Postby simulant » Sun Jun 02, 2019 4:34 pm

Hi I'm still having problems with USB lockups and my keyboard being unreliable so I thought I'd post a few snippets of my usb.log output after initial boot up before any crashes or lockups to see if it means anything to anyone or if anyone can please help:

Code: Select all

I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Rear Roothub (ehci.usbhcd/0)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Front Roothub (ehci.usbhcd/1)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Rear Roothub (ehci.usbhcd/0)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Front Roothub (ehci.usbhcd/1)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Rear Roothub (ehci.usbhcd/0)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Front Roothub (ehci.usbhcd/1)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Rear Roothub (ehci.usbhcd/0)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | HCD failed to add/create Fkt
W: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Retrying attachment on port 1 of hub "Front Roothub (ehci.usbhcd/1)" (previous attempt failed with error -19)
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 at level 1
I: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Device on hub port 1 successfully added.
I: [21:12:11]    EHCI Controller Task Unit 0 |                           EHCI | Port 0 is not in reset state.
I: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Driver Running
I: [21:12:11]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6F998010 at level 1
I: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Device on hub port 1 successfully added.
I: [21:12:11]    EHCI Controller Task Unit 1 |                           EHCI | Port 0 is not in reset state.
I: [21:12:11]                   USB Fkt Init |                       Init Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 is {Vendor: 0x0424, Product: 0x2514, Class: 09.00}
I: [21:12:11]                      hub.usbfd |                            HUB | Driver Running
I: [21:12:11]                   USB Fkt Init |                       Init Fkt | Fkt 0x6FF9FF00 ("","","") initialized
I: [21:12:11]                   USB Fkt Init |                       Init Fkt | Fkt 0x6F998010 is {Vendor: 0x0424, Product: 0x2514, Class: 09.00}

I: [21:12:13]                      hub.usbfd |                       Hub port | Device at port 3 of hub "" is low-speed.
I: [21:12:13]                      USB stack |                        New Fkt | Fkt 0x6F998470 at level 3
I: [21:12:13]                      hub.usbfd |                            HUB | Device on hub port 3 successfully added.
I: [21:12:13]                   USB Fkt Init |                       Init Fkt | Fkt 0x6F998470 is {Vendor: 0x0079, Product: 0x0006, Class: 00.00}
I: [21:12:13]                      hub.usbfd |                            HUB | Device found on port 4 of hub "".
I: [21:12:13]                   USB Fkt Init |                       Init Fkt | Fkt 0x6F998470 ("DragonRise Inc.  ","Generic   USB  Joystick  ","") initialized
W: [21:12:13]               USB FD fkt start |            BindInterfaceDriver | No interface driver of fkt 0x6F998470/ifc 0x6F995B00 {Class 03.00} has been found
W: [21:12:13]               USB FD fkt start |                    FD launcher | Could not bind any suitable interface driver for fkt 0x6F998470

W: [21:12:13]               USB FD fkt start |            BindInterfaceDriver | No interface driver of fkt 0x6F998470/ifc 0x6F995B00 {Class 03.00} has been found
W: [21:12:13]               USB FD fkt start |                    FD launcher | Could not bind any suitable interface driver for fkt 0x6F998470

I: [21:12:15]              USB stack Process |                      Rebind FD | Weak FD "bootkeyboard.usbfd" for Ifc 0x6F995680 is being preempted.
I: [21:12:15]              USB stack Process |                      Rebind FD | Weak FD "bootmouse.usbfd" for Ifc 0x6F995900 is being preempted.

E: [21:12:15]                   HID Keyboard |                   HID Keyboard | Undefined raw key: usage=0x00070000

User avatar
simulant
 
Posts: 36
Joined: Sat May 25, 2019 2:28 pm

Re: USB errors/ USB log problems?

Postby Raziel » Thu Jun 06, 2019 4:20 pm

I don't have an X5000 so i don't know which USB driver version you are using, but i'm afraid that this will only be "fixed" if the USB driver gets some love.

You are not the only one with USB problems, while it's far better (i guess) on the X1000 i too have occasional glitches with third party hubs and/or USB hardware.

I really hope that the driver get some enhancements, so i could finally use a HDMI KVM switch without buying 30+ mice to find one that works
If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian. ~ Sir Paul McCartney
-
Did everything just taste purple for a second? ~ Philip J. Fry
-
Ain't got no cash, ain't got no style, ladies vomit when I smile. ~ Dr. John Zoidberg
User avatar
Raziel
 
Posts: 927
Joined: Sat Jun 18, 2011 5:00 pm
Location: a story that hasn't been written yet

Re: USB errors/ USB log problems?

Postby outrun1978 » Fri Jun 07, 2019 9:50 am

A lot of the USB issues I find on the X5000 are down to the lack of power assigned to the 2 sets of ports USB 0 and USB 1. Think they are capped at 500mA per port i think? I only really worked this out because I kept getting issues where my keyboard or mouse would just lock up , but found that when I plugged the mouse in the top end ports with the keyboard at the bottom it solved the issue.

Equally with a USB hub plugged in try to ensure it runs off its own power supply for better reliability. To give you an example without a usb hub being externally powered, if I run a joypad mouse and keyboard off it, I get the issue of either the mouse or keyboard stop working, yet when I plug in an external power supply to the hub everything works fine. Have tried this in both AmigaOS and MorphOS.
outrun1978
 
Posts: 23
Joined: Mon Nov 09, 2015 7:03 pm

Re: USB errors/ USB log problems?

Postby simulant » Fri Jun 07, 2019 3:40 pm

It is a pain that this usb unreliability exists - if ports existed for classic amiga joypads and keyboards with legacy connectors it wouldn't be so bad, but everyone is dependant on USB whether they want to use old or new mice, keyboards and joysticks etc...

I've got my Amiga 4000 keyboard and mouse I could use on the X5000 for more reliability while we wait on better usb support, but I'd have to plug them into usb adapters to use them so they end up also just being usb! :(
User avatar
simulant
 
Posts: 36
Joined: Sat May 25, 2019 2:28 pm


Return to Platform: AmigaOne X5000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron