Playing a CD

AmigaOne X1000 platform specific issues.

Re: Playing a CD

Postby xenic » Fri Jan 11, 2013 6:32 pm

ssolie wrote:Have you applied all the updates via AmiUpdate?

I also remember PlayCD went through a few changes. I'll need to check which version X1000 users have versus the current beta.


I had the same problem with PlayCD. The USEAHI Tooltype was not activated. Since most new CD/DVD players no longer have an audio output to connect to the motherboard or sound card, it might make sense to change the default behavior of PlayCD to USEAHI for subsequent OS releases.
AmigaOne X1000 with 2GB memory - OS4.1 FE
xenic
 
Posts: 1160
Joined: Sun Jun 19, 2011 1:06 am

Re: Playing a CD

Postby nbache » Sat Jan 12, 2013 12:52 am

xenic wrote:Since most new CD/DVD players no longer have an audio output to connect to the motherboard or sound card, it might make sense to change the default behavior of PlayCD to USEAHI for subsequent OS releases.
It's always a dilemma whether to change default behaviour of anything. In this case, while making it easier for newbies who don't read docs or check tooltypes, we'd risk breaking existing installations which use the old-fashioned type of drives with an audio lead.

Six of one - half a dozen of the other ...

Personally, although it's a close call in this case, I think I'd vote for keeping it and relying on information and education of newcomers. Such as in this thread.

Luckily, it's not up to me to decide ;-).

A totally different matter, BTW, is that PlayCD is (meant as) a very minimal program, and if someone were to write a more elaborate, slick and user-friendly alternative one day, a nice way to solve this would be to have the AHI functionality selectable in some program prefs or simply in a menu item.

Best regards,

Niels
User avatar
nbache
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 1388
Joined: Mon Dec 20, 2010 8:25 pm
Location: Copenhagen, Denmark

Re: Playing a CD

Postby my_pc_is_amiga » Tue Oct 08, 2013 4:19 am

I'm using "USEAHI" tooltype option and when I play a CD, the music stutters or skips a little. I've tried another CD player on OS4depot and it doesn't do that.

The one thing I like about PlayCD is that it can look up the names of the songs via CDDB and so would be nice to have an improvement to PlayCD to fix the above issue.

Also, wondering how the USEAHI works. With the old IDE/SCSI drives there was an audio connector that went straight to the sound card (or for the A4000T, it was the audio daughter card) and mixed with the sound -- seemed like all of the processing power was done with the CD drive itself. Now with USEAHI, does that mean the data is being streamed into the processor to decode and that information is sent to the sound card. Is USEAHI any different than using Tunenet and dragging the individual files over?
my_pc_is_amiga
 
Posts: 67
Joined: Sat Dec 08, 2012 8:58 pm

Re: Playing a CD

Postby LyleHaze » Tue Oct 08, 2013 4:34 am

The USEAHI option is required for listening to CDs on the X1000.

The HDaudio codec in the X1000 can record from any input, but it does not monitor any input "live".
The CD input header on the Nemo board is included in "any input" mentioned above.

There may be a digital loopback at some future time, but not yet.

LyleHaze
User avatar
LyleHaze
AmigaOS Core Developer
AmigaOS Core Developer
 
Posts: 520
Joined: Sat Jun 18, 2011 5:06 pm
Location: North Florida, near the Big Bend

Previous

Return to Platform: AmigaOne X1000

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests