Page 1 of 2

AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Tue Aug 30, 2011 9:50 pm
by AmigaGTI
Hello.

I have a PegasosII with AmigaOS4.1 Update3. My USB2.0 Controller Cards with VIA VT6212 Chipset does not work. If i have Update 2 installed, the card would be work fine, but now there is nothing. USB sticks would be connected, but after one minute the stick could not be mounted and i got a read write error.

Help!

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Tue Aug 30, 2011 11:18 pm
by davebraco
As a temporary work around, you should comment the line MODULE Kickstart/ehci.usbhcd in the sys:kickstart/kicklayout text file by adding ; in front of the line.

You will be able to use your usb controler card. Pay attention that it will "disable" the USB2 features.

More information could be found in these posts :
viewtopic.php?f=14&t=266&hilit=ehci
viewtopic.php?f=14&t=272&p=3633&hilit=ehci#p3633

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Wed Aug 31, 2011 4:14 pm
by AmigaGTI
Thank you, i will try it.

btw, is there a chance that they would word with USB2.0 support in next time??

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Wed Aug 31, 2011 5:13 pm
by Hypex
I have the same problem with a VIA USB card in my AmigaOne. Though I don't know the exact chipset I do know that is shares the exact same PCI ID as the onboard USB. Except the USB2 counterpart. So to me that is strange it isn't supported.

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Fri Sep 02, 2011 10:31 pm
by AmigaGTI
What i did not understood:

The PegasosII have a VIA Chipset. I think that the USB controller onBoard is a VIA Chip too. So why it does not work. I Have buy the cards with VIA Chipset at that reason.

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Sat Sep 03, 2011 2:03 am
by tonyw
Possibly none of the beta testers has that card in his machine, so nobody noticed that it worked with Update 2 but not with Update 3.

I'll raise a bug report and point the dev to this thread.

[edit]
Bug #7219.

In the meantime, would you like to try disabling EHCI and test if it still works in OHCI mode? You can do that by commenting out EHCI (with a ";" before the line MODULE Kickstart/ehci.usbhcd in Kickstart/kicklayout).
[/edit]

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Sat Sep 03, 2011 2:22 am
by vulture
that's what happened with me as well, I replaced the via card with a nec one before update3 so, I never noticed the problem while testing, I was somewhat assured in my mind that it'd still work.

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 4:50 am
by tonyw
@AmigaGTI:

Are you still unable to use your USB card with Update 4?

If it still won't work with Update 4:
Can you please report the version numbers of:

kickstart/usbresource.library
kickstart/usbsys.device
devs/USB/fd/hid.usbfd

so that we can fix it before Update 5?

Thanks

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 2:35 pm
by nubechecorre
I have, also, problem with new usb stack (usb 2.0).. I am not able to use my D-Link Hub.. If i connect the keyboard and the mouse on the usb port directly no problems, but if I use the hub they don't work..

The mouse and the keyboard are like "dead" when plugged into hub.. There was no problem with update 2.. Sorry for posting this problem now but i had back my sam440ep only few days ago.. so i installed update 3 and then update 4..

This problem appeared just after update 3.. I thought that installing update 4 could fix the problem but it is still there..

Re: AmigaOS4.1 Update 3 USB Problems

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 11:10 pm
by Evillord68
tonyw wrote:@AmigaGTI:

Are you still unable to use your USB card with Update 4?

If it still won't work with Update 4:
Can you please report the version numbers of:

kickstart/usbresource.library
kickstart/usbsys.device
devs/USB/fd/hid.usbfd

so that we can fix it before Update 5?

Thanks


I will ask him, he is a moderator at www. a1k.org and i also.
If he still have this problem, he can send the card to me an i will test it in my Aone/PegII.