HyperCom3+ and OS 4.1

A forum for Classic Amiga specific support issues.

HyperCom3+ and OS 4.1

Postby Gregor » Fri Sep 09, 2011 5:10 pm

Is there a way to get the parallel port of HyperCom3+ (zorro) to work with OS 4.1? I have tried with the v. 2.98 driver set/Mountlist for OS 3.x, and the HPR: is mounted, but cannot be opened when I try to print e.g. from PageStream 4.1. Is there any fix for this?
Gregor
 
Posts: 73
Joined: Thu Sep 08, 2011 11:44 am

Re: HyperCom3+ and OS 4.1

Postby DarrenHD » Fri Sep 09, 2011 6:42 pm

Gregor wrote:Is there a way to get the parallel port of HyperCom3+ (zorro) to work with OS 4.1? I have tried with the v. 2.98 driver set/Mountlist for OS 3.x, and the HPR: is mounted, but cannot be opened when I try to print e.g. from PageStream 4.1. Is there any fix for this?


Hi Gregor, unfortunately I don't think any of our beta testers have a HyperCom board, so I guess the answer is, I don't know.

Darren
AmigaOS 4.x Beta Tester - Classic Amiga enthusiast - http://www.hd-zone.com is my Amiga Blog, check it out!
User avatar
DarrenHD
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 633
Joined: Mon Dec 20, 2010 4:38 pm
Location: London, Ontario, Canada

Re: HyperCom3+ and OS 4.1

Postby Gregor » Tue Sep 13, 2011 3:44 pm

I found a solution to the problem! The original mountlist needed just one extra line which I 'borrowed' from the dosdriver for 'PAR:'. There was also one line which did not have effect anymore so I commented it out.
I show the modifed list here: (It might also work with other HyperCom boards using hyperPAR.device)
---
/* Zorro II HyperCOM3 Z port-handler example mount entry for parallel port*/

EHandler = L:port-handler
Stacksize = 1024
Priority = 5
Device = hyperPAR.device
Unit = 0
/*Baud = 0 /* set this to ZERO for parallel.devices */*/
Control = "PAR"
---
Gregor
 
Posts: 73
Joined: Thu Sep 08, 2011 11:44 am

Re: HyperCom3+ and OS 4.1 [SOLVED]

Postby ssolie » Tue Sep 13, 2011 4:52 pm

Gregor wrote:I found a solution to the problem!

Great work!

Maybe DarrenHD can put this solution in the FAQ...
Seatec Astronomy
User avatar
ssolie
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 1010
Joined: Mon Dec 20, 2010 9:51 pm
Location: Canada

Re: HyperCom3+ and OS 4.1 [SOLVED]

Postby DarrenHD » Tue Sep 13, 2011 6:21 pm

ssolie wrote:
Gregor wrote:I found a solution to the problem!

Great work!

Maybe DarrenHD can put this solution in the FAQ...


I'll update it :)

thanks for the report!
AmigaOS 4.x Beta Tester - Classic Amiga enthusiast - http://www.hd-zone.com is my Amiga Blog, check it out!
User avatar
DarrenHD
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 633
Joined: Mon Dec 20, 2010 4:38 pm
Location: London, Ontario, Canada

Re: HyperCom3+ and OS 4.1

Postby JurassicC » Fri Sep 16, 2011 11:50 pm

You should also be able to remap parallel.device to hyperPAR.device

Edit the Devs:NSDPatch.cfg

Add the line

DEVICE parallel.device UNIT 0 MAPTODEVICE hyperPAR.device UNIT 0 MACHINE=CLASSIC

Could you report back if that works too.
User avatar
JurassicC
Beta Tester
Beta Tester
 
Posts: 454
Joined: Wed Apr 20, 2011 1:21 pm
Location: UK

Re: HyperCom3+ and OS 4.1

Postby Gregor » Fri Sep 30, 2011 10:54 am

JurassicC wrote:You should also be able to remap parallel.device to hyperPAR.device

Edit the Devs:NSDPatch.cfg

Add the line

DEVICE parallel.device UNIT 0 MAPTODEVICE hyperPAR.device UNIT 0 MACHINE=CLASSIC

Could you report back if that works too.


Thanks for your advice! Unfortunately that patch does not seem to have any effect, at least in my machine... If I try to print to "PAR:" from PageStream, the busy-pointer stays there forever but nothing happens. And if I try to print e.g. from Notepad after having selected "parallel.device" instead of 'hyperPAR.device" in the Prefs/Printer, I get the messages "Make printer on-line" and "Error while printing! Error 1". The same messages come also without the patch-line in the 'NSDPatch.cfg', so obviously the patch does not direct the data to the hypercom port.
Gregor
 
Posts: 73
Joined: Thu Sep 08, 2011 11:44 am


Return to Platform: Classic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron